Φον ντερ Λάιεν: Η αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ δεν λειτουργεί πλέον, χρειάζεται μεταρρύθμιση

254

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ «δεν λειτουργεί πλέον» και πρέπει να προσαρμοστεί «στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι τα τρέχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας δεν έχουν ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, σύμφωνα με το Euravtiv.  

«Στην πραγματικότητα, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος- οι τιμές ενέργειας- έχουν εκτοξευθεί. Και κάνουμε πολλά για αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την «εργαλειοθήκη» που υιοθέτησε η Κομισιόν το περασμένο φθινόπωρο. Αυτή, επιτρέπει στα μέλη της ΕΕ να φορολογούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και να επιδοτούν τους λογαριασμούς για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. 

«Όμως, αναγνωρίζουμε επίσης ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η αγορά ενέργειας, επεσήμανε, «σχεδιάστηκε με τον τρόπο που ήταν απαραίτητος πριν από 20 χρόνια», όταν ήταν χαμηλό το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι πιο αποδοτικές οικονομικά και οι φτηνότερες», εξήγησε. 

Η Γαλλία και η Ισπανία είναι επικεφαλής των εκκλήσεων για τη μεταρρύθμιση του τρέχοντος συστήματος τιμολόγησης, σημειώνει το Euractiv. Η Μαδρίτη ζητά «δομικές λύσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποσύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηγέτες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας κάλεσαν την Κομισιόν να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο μετάδοσης» των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, υπενθυμίζει ακόμη το δημοσίευμα. 

Μέχρι σήμερα, η Κομισιόν αντιστεκόταν σε αυτές τις εκκλήσεις, επικαλούμενη μια υπό εξέλιξη αξιολόγηση της αγοράς χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Στην έκθεσή τους, στις 29 Απριλίου, κατέληξαν ότι οι αγορές λειτουργούν όπως έπρεπε και ότι «δεν φταίει ο σημερινός σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρισμού για την τρέχουσα κρίση». 

Όμως, αυτή την εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φάνηκε να αντικρούει αυτά τα συμπεράσματα. «Αυτό το σύστημα αγοράς δεν λειτουργεί πλέον. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Αυτό είναι το καθήκον που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Δεν είναι κάτι ασήμαντο, πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση. Θα πάρει χρόνο και πρέπει να το σκεφτούμε καλά. Αλλά πρέπει να βγούμε μπροστά για να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειάς μας στις σύγχρονες συνθήκες», συμπλήρωσε.