Επίθεση στο Βερολίνο: Γνωστός στις Αρχές για διάφορα αδικήματα ο δράστης

344

Για έναν άνθρωπο με „σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα“ που προχώρησε σε μια „πράξη μανίας“, έκανε λόγο η δήμαρχος του Βερολίνου, αναφορικά με την επίθεση στο κέντρο της πόλης. Ήταν γνώριμος των Αρχών για διάφορα αδικήματα.

Για «πράξη μανίας ατόμου με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα» έκανε λόγο η Δήμαρχος του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκίφαϊ, αναφερόμενη στο περιστατικό που συνέβη χθες, Τετάρτη, στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς προκαλώντας τον θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό 29 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

«Είναι μια σκοτεινή μέρα για το Βερολίνο», δήλωσε η κυρία Γκίφαϊ και πρόσθεσε ότι η αστυνομία είναι πλέον βέβαιη ότι ο οδηγός, ο 29χρονος Γκορ Χ., κάτοικος Βερολίνου με καταγωγή από την Αρμενία, αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Οι αρχές προσπαθούν, πρόσθεσε, με τη συνδρομή και διερμηνέα, «να βγάλουν συμπεράσματα από τις συγκεχυμένες δηλώσεις του» και να καταλάβουν επίσης αν η πράξη του σχετίζεται με τις αφίσες που βρέθηκαν στον χώρο των αποσκευών και αφορούσαν την Τουρκία.

PHOTO: EPA/FILIP SINGER

Οι έρευνες πάντως διεξάγονται από την υπηρεσία ανθρωποκτονιών της αστυνομίας και όχι από την κρατική ασφάλεια, η οποία θα ήταν αρμόδια εάν επρόκειτο για πράξη με πολιτικό κίνητρο, επισημαίνει στο ρεπορτάζ του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Ο άνδρας ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές για διάφορα αδικήματα, αλλά όχι για εξτρεμισμό ή τρομοκρατία. Χθες ερευνήθηκε και το σπίτι του 29χρονου, στο οποίο ζούσε με τη μητέρα και την αδελφή του. Η δεύτερη μάλιστα είχε δηλώσει στην BILD ότι ο αδελφός της έχει «σοβαρό πρόβλημα».

Χθες πλήθος κόσμου άφησε λουλούδια και κεριά στο σημείο που βρήκε τραγικό θάνατο η 51χρονη δασκάλα από την Έσση, η οποία βρισκόταν στο Βερολίνο συνοδεύοντας μαθητές σε σχολική εκδρομή. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και κάποιοι από αυτούς τους μαθητές. Σήμερα οι σημαίες των δημόσιων κτιρίων της γερμανικής πρωτεύουσας κυματίζουν μεσίστιες.

Στον τόπο καταγωγής τους, το Μπαντ ‚Αρολσεν, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Γονείς και μια ομάδα από το σχολείο έχουν ήδη μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά.

«Το ταξίδι μιας σχολικής τάξης έγινε εφιάλτης. Η σκέψη μας είναι με τους συγγενείς του θύματος και των τραυματιών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και παιδιά», έγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Twitter.