DW: Tι θα συμβεί όταν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια της;

284

Τα βλέμματα των αναλυτών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να ανακοινώσει το μέγεθος της πρώτης αύξησης των επιτοκίων – μετά από μία δεκαετία. Εν αναμονή της συνεδρίασης, οι ανταποκριτές της Handelsblatt σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία αναρωτιούνται: Τι θα συμβεί όταν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκιά της; Υπάρχει το σενάριο μίας νέας Ευρωκρίσης;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το επικείμενο τέλος των χαμηλών επιτοκίων εντείνει τις ανησυχίες για την κατάσταση του χρέους στη Νότια Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε σε νέα επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ξεπερνά κατά πολύ το 100% του ΑΕΠ». Ας δούμε όμως τι γράφει ο Γκερντ Χέλερ από την Αθήνα:

«Η Ελλάδα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης – το χρέος της αγγίζει το 193% του ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τις αυξημένες ανησυχίες στις αγορές. Τον Αύγουστο, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρισκόταν ακόμη στο 0,53%, ενώ αυτή την εβδομάδα άγγιξε το 4%. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι θεωρούν απίθανη μια νέα κρίση, κάτι το οποίο ανάγεται στο γεγονός ότι το 75% του ελληνικού δημόσιου χρέους οφείλεται σε δημόσιους πιστωτές, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM. Τα επιτόκια αυτών των δανείων παραμένουν χαμηλά, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν διάρκεια έως το 2070. Οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια παραμένουν αντίστοιχα χαμηλές, καθώς δεν ξεπερνούν το 15%. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αποθεματικά ύψους 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο θα της επέτρεπε να αναχρηματοδοτηθεί για τρία χρόνια δίχως να καταφύγει σε ένα νέο χρέος».

Μία μικρή πόρτα ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία για τους πρόσφυγες

«Οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπορούν να επιλέξουν το καταφύγιό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολιάζει η ZEIT Online, αντιπαραβάλλοντας την κατάσταση που επικρατεί για τους πρόσφυγες που ζουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα – την χώρα εισόδου βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα όμως, «έχει πλέον ανοίξει μία μικρή πόρτα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία» από την οποία μπορούν να επωφεληθούν πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Περίπου το 1/4 των 120.000 προσφύγων που εισήλθαν στη Γερμανία το 2021 και αιτήθηκαν άσυλο είχε ήδη καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται „δευτερογενής μετανάστευση“. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες Σένγκεν για τρεις μήνες. Κάνουν οικονομία για ένα εισιτήριο, πετούν για το Άμστερνταμ, τη Βιέννη ή τη Φρανκφούρτη και υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ασύλου στο αεροδρόμιο – κάτι το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν, τουλάχιστον για ένα διάστημα, στη χώρα. Οι γερμανικές αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση των κανονισμών του Δουβλίνου. Συγκεκριμένα, θα προτιμούσαν να απελάσουν αυτούς τους ανθρώπους πίσω στην Ελλάδα, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι το 2020. Από τότε όμως σημειώθηκαν παρεμβάσεις από γερμανικά δικαστήρια, καθώς το „καθεστώς προστασίας“ στην Ελλάδα συχνά συνεπάγεται έλλειψη στέγης, πείνα και δυστυχία. Έτσι τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούσαν πλέον να απελαθούν στην Ελλάδα. (…) Τώρα υπάρχει όμως και αυτή η νέα, μικρή πόρτα που άνοιξε η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις „ελληνικές υποθέσεις“. Από την 1η Απριλίου 2022, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, η αλλιώς ΒAMF, επεξεργάζεται και πάλι τις αιτήσεις των αιτούντων άσυλο που έφτασαν από την Ελλάδα. Η BAMF θέλει να επανεκτιμήσει πλήρως τις υποθέσεις των προσφύγων, σαν να μην έγινε ποτέ η διαδικασία αίτησης ασύλου στην Ελλάδα».

Eλληνική πρωτιά στις αγορές… μαϊμούδων

Δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung παραθέτει τα αποτελέσματα έρευνας του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) στο Αλικάντε της Ισπανίας, αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι νέοι σήμερα αγοράζουν απομιμήσεις προϊόντων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή μελέτη, «ο αριθμός των νεαρών Ευρωπαίων που αποφάσισαν συνειδητά να αγοράσουν ένα ή περισσότερα προϊόντα απομίμησης πέρυσι υπερδιπλασιάστηκε (από 14% σε 37%). (…) Περισσότεροι από τους μισούς (52%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν αγοράσει σκόπιμα ή κατά λάθος τουλάχιστον ένα προϊόν-μαϊμού διαδικτυακά. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 39% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ηλικίας 15 έως 24 ετών αγόρασαν εν γνώσει τους απομιμήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, οι απομιμήσεις φαίνεται να είναι πιο δημοφιλείς μεταξύ των νεαρών Ελλήνων και Ελληνίδων (62%), ενώ η Τσεχία είχε τα χαμηλότερα ποσοστά τέτοιων αγορών (24%).

Χρύσα Βαχτσεβάνου