Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις, θα συζητήσουμε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

322

Τη ρητορική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, η οποία σήμερα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε για άλλη μία φορά στην Ελλάδα, κατηγορώντας την για σύμπλεγμα κατωτερότητας, ενώ εξαπέλυσε απειλές λέγοντας πως αν η χώρα μας «συνεχίσει τις παραβιάσεις, θα συζητήσουμε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών».

«Θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις», είπε συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, προσθέτοντας πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ με τις θέσεις της Άγκυρας.  «Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά εδώ σήμερα, η επιστολή μας είναι πολύ σαφής. Επαναλαμβάνω, ας απαντήσει η Ελλάδα ξεκάθαρα στις επιστολές  μας. Έχουμε ντοκουμέντα, αν δεν τελειώσει αυτή η παραβίαση θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών».

«Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν κόμπλεξ κατωτερώτητας», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης για το ΣΚΑΪ.

Η Ελλάδα είναι πολύ καλή στο να κλαίει

Παράλληλα, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», καταφέρθηκε εναντίον του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις του. «Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι αξιοθρήνητη. Δεν ξέρω αν αυτό εκτιμάται, αλλά η Ελλάδα είναι πολύ καλή στο να κλαίει. Έρχονται στα πρόσωπά μας και μας αγκαλιάζουν. Από πίσω μας όμως, δείχνουν μνησικακία, μίσος και συκοφαντούν. Αυτά δεν ταιριάζουν σε χώρες και κυβερνήτες. Λέω και πάλι ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στις επιστολές μας σαν άνδρας προς άνδρα. Έχουμε έγγραφα, αν δεν σταματήσει αυτή η παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απάντηση Αθήνας: Οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.