«Όταν η Τουρκία κάνει συγκεκριμένες επιλογές, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, πρέπει να τονίζουμε με σαφήνεια ότι δρα μόνο εξ ονόματός της και ότι η επιστροφή στην Οθωμανική αυτοκρατορία δεν είναι, θα έλεγα, στην ημερήσια διάταξη της ατζέντας μας», συμπλήρωσε ο γραμματέας της Λέγκα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ για την τουρκική προκλητικότητα.
Ο Σαλβίνι σημείωσε ότι συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη στην Ρώμη, με στόχο να συζητήσει πρωτοβουλίες που μπορεί να συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Θα ήθελα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να μπορούσαν να γίνουν στο Βατικανό, έστω και αν ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας. Αλλιώς μπορούν να πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη ή και σε ένα νησί του Αιγαίου. Το θέμα, είναι να φτάσουμε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι σαφές ότι η Ρωσία και ο Πούτιν ευθύνονται για το ξέσπασμα του πολέμου και όλη αυτή την επίθεση, αλλά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ειρηνευτική συμφωνία, όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες, όλες οι πλευρές θα πρέπει να θεωρήσουν ότι ικανοποιήθηκαν κάποια αιτήματά τους», συμπλήρωσε.
Η Τουρκία συνέχισε και σήμερα την προκλητική ρητορική. «Θα συζητηθεί η κυριαρχία ελληνικών νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις παραβιάσεις», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολιτικοί «έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας».
Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές απαντώντας στα λεγόμενα του Τσαβούσογλου για τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησής τους.
Οι δύο επιστολές υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.