«Ράπισμα» από Κομισιόν, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία σε Ερντογάν για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας

376

Κλιμακώνονται καθημερινά οι προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας με δηλώσεις από τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέχρι και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, των κεμαλιστών, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως για εκείνον δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης, ότι δεν θα συζητά από εδώ και στο εξής με την Ελλάδα, ενώ και ο Τούρκος ΥΠΕΞ έδειξε χάρτες δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα θέσει «θέμα κυριαρχίας σε συγκεκριμένα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν».

Ωστόσο, το κρεσέντο των ανθελληνικών δηλώσεων ακολούθησε μία «ομοβροντία» από δηλώσεις καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα, εναντίον της Τουρκίας για τις προκλήσεις και την παραβατική συμπεριφορά εναντίον της χώρας μας.  ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και εσχάτως η Κομισιόν «ράπισαν» διαδοχικά την Τουρκία με την ΕΕ να τονίζει ότι «οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην Άγκυρα

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», αναφέρει η Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει η Κομισιόν.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Άλλαξε στάση η Γερμανία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς

Με την τουρκική προκλητικότητα σε κάθε επίπεδο να έχει ξεπεράσει τα όρια τις τελευταίες εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε από ελληνικό μέσο (Open) για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα, με αφορμή την τακτική που ακολουθεί κατά της Ελλάδας, καθώς και τι είπαν ο Γερμανός καγκελάριος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα στη χθεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

«Ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτή την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή. Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε χθες, Τρίτη, ο καγκελάριος με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ.

Tο μήνυμα Μακρόν για την Τουρκία

Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα Μακρόν, ο οποίος μετά την ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε την στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. «Κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Κιλιτσντάρογλου στηρίζει Ερντογάν

Χθες, στην προκλητική ομιλία του Τούρκου προέδρου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, όπου και… προειδοποίησε την χώρα μας να «συνέλθει και να διορθώσει τα λάθη της», ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στον Κιλιτσντάρογλου απευθύνοντάς του ερωτήματα. Όπως μετέδωσε στον ΣΚΑΪ ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος, μεταξύ άλλων ρώτησε τον επικεφαλής των κεμαλιστών «στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;».

Αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, με τις δηλώσεις του να προμηνύουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμα και για την μετά Ερντογάν εποχή. Συγκεκριμένα, ο Κιλιτσντάρογλου είπε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες: ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».