Προκλητικό σόου με φώτα έστησε ο Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά για την Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης

341

Τη χθεσινή 569η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης εκμεταλλεύτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να στήσει ξανά μια νέο-οθωμανική φιέστα για το «ένδοξο παρελθόν» της Τουρκίας, με τη σκέψη του φυσικά στο μέλλον και κυρίως στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Στη γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμο Ατατούρκ, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την επιθετική ρητορική που έχει υιοθετήσει απέναντι στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας στο σημείο να υπενθυμίσει πως το 1453 ο Μωάμεθ δεν είχε «αλώσει» μόνο την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Πελοπόννησο και την Αθήνα.

Πέρα από τη «φιέστα» στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, πραγματοποιήθηκαν και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας διοργάνωσε μάλιστα και προκλητικό σόου με φώτα στην Αγιά Σοφιά, που περιλάμβανε σκηνές από την Άλωση, όπως π.χ. τον Μωάμεθ Β‘ του Πορθητή πάνω στο άλογο. Ανάλογο σόου με φώτα στήθηκε και στον πύργο του Γαλατά.

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο

«Γνωρίζετε πως ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είναι μόνο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης αλλά και ο κατακτητής της Σερβίας, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Βλαχίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας» δήλωσε εχθές ο Ερντογάν κατά την ομιλία του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, αποσπώντας το χειροκρότημα και τα επιφωνήματα των χιλιάδων συγκεντρωμένων οπαδών του.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε μάλιστα ευθέως στη χώρα μας, λέγοντας πως στόχος είναι έως το 2053 η Τουρκία να γίνει ισχυρή δύναμη. «Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας» δήλωσε προκλητικά.