Πεντακόσιοι εθελοντές πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες από νωρίς στην Ελλάδα

342

Στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τις περιούσιες τους, αλλά και τις κρατικές υποδομές και τον εθνικό μας πλούτο. Στον αγώνα αυτό καλούμε ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, αλλά και εγρήγορση» σημείωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στην προσπάθεια αυτή, όπως τόνισε, μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Για τη δράση τους έχει ήδη θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.

Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας. 

Για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, από Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία και Νορβηγία. Θα είναι εδώ νωρίτερα, με στόχο αφενός μεν την άμεση πρόσβαση εκεί που θα χρειαστεί ανάγκη, αφετέρου δε την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας, καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική, επισήμανε.

Όπως συμπλήρωσε, τα εναέρια μέσα φέτος θα είναι αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα. «Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου» ανέφερε ο υφυπουργός.

Η πρόληψη στο επίκεντρο

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, στο επίκεντρο και φέτος ήταν και παραμένει η πρόληψη. Για τον σκοπό αυτό, όπως εξήγησε, αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, ενώ και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται  οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται αντιπυρικές ζωνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι. Όλα αυτά, σημείωσε, με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ. Μόνο για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους Ο.Τ.Α., είπε.

«H κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι για την ώρα αναπότρεπτα. Από την άλλη πλευρά, όμως, κυβέρνηση και κοινωνία, όλοι μας, οφείλουμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν, αλλά και ακόμα παραπάνω προκειμένου να διασώσουμε το φυσικό  μας πλούτο» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.