Τζορτζ Σόρος: Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να είναι η αρχή του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου

430

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να γίνει η «αρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολιτισμού, όπως προειδοποίησε ο βετεράνος φιλάνθρωπος και επενδυτής, Τζορτζ Σόρος.

«Η εισβολή μπορεί να είναι η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει», είπε χαρακτηριστικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η εισβολή στην Ουκρανία δεν προέκυψε από το πουθενά. Ο κόσμος εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε έναν αγώνα μεταξύ δύο συστημάτων διακυβέρνησης που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους: την ανοιχτή και την κλειστή κοινωνία», πρόσθεσε.

Επιτιθέμενος ευθέως στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο Σόρος προειδοποίησε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα βρίσκονται σε ανοδική πορεία ενώ τόνισε πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση. Παράλληλα, επέκρινε επίσης σφοδρά και την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για τις σχέσεις που ανέπτυξε με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο Σόρος, ο οποίος ηγήθηκε πριν από 3 χρόνια της κερδοσκοπικής οικονομικής επίθεσης που έδιωξε τη λίρα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών είπε ότι η Ευρώπη είχε ανταποκριθεί καλά στην κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας.

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες, αλλά η Ευρώπη φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Απάντησε στην εισβολή στην Ουκρανία με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενότητα και σθένος πιο πολύ από ποτέ στην ιστορία της», είπε χαρακτηριστικά.