Κρεμλίνο: Η Δύση και οι κυρώσεις της ευθύνονται για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση

394

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ως υπεύθυνη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι δυτικές κυρώσεις, που ήταν οι σκληρότερες στη σύγχρονη ιστορία, και ο πόλεμος έχουν οδηγήσει τις τιμές των σιτηρών, του μαγειρικού λαδιού, των λιπασμάτων και της ενέργειας σε δυσθεώρητα ύψη. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε την περασμένη Τετάρτη πως είναι σε συνεχείς επαφές με τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρώντας να αποκατασταθεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών πως ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε λιμό, σημείωσε το Κρεμλίνο. 

«Η Ρωσία ήταν πάντοτε ένας πολύ αξιόπιστος εξαγωγέας σιτηρών» είπε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν είμαστε η πηγή του προβλήματος. Η πηγή του προβλήματος που οδηγεί στην παγκόσμια πείνα είναι όσοι επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος μας και οι ίδιες οι κυρώσεις» συμπλήρωσε. 

Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού. Σημαντικές είναι και οι ουκρανικές εξαγωγές σε καλαμπόκι, κριθάρι, ηλιέλαιο και κραμβέλαιο. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 36 χώρες στηρίζονται στις δύο χώρες για την προμήθειά τους με σιτάρι, μεταξύ αυτών και ορισμένες από τις φτωχότερες του πλανήτη, όπως η Υεμένη, ο Λίβανος, η Σομαλία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η Ουκρανία έχει χάσει μερικά από τα μεγαλύτερα λιμάνια της – συμπεριλαμβανομένων της Χερσώνας και της Μαριούπολης – από τη ρωσική κατοχή και φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει ένα τρίτο, την Οδησσό.

Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε πως η χώρα του δεν εμπόδισε την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά στην Πολωνία μέσω σιδηροδρόμου -μια πολύ πιο αργή μέθοδος- παρά το γεγονός ότι η Δύση έστελνε όπλα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι σχεδόν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι μπλοκαρισμένα στη χώρα. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο, κρατώντας τις προμήθειες «ομήρους» όχι μόνο για τους Ουκρανούς, αλλά και για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.