Ρωσικό φυσικό αέριο: Πράσινο φως από Γερμανία και Ιταλία για πληρωμές σε ρούβλια

316

Πράσινο φως στις εταιρείες τους να ανοίξουν αν το επιθυμούν λογαριασμούς σε ρούβλια για να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο άναψαν η Γερμανία και η Ιταλία, τονίζοντάς τους – μετά από διαβουλεύσεις με την ΕΕ – ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα συνιστά παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές.

Η συζήτηση για την αξίωση της Ρωσίας να πληρώνουν με ρούβλια για το φυσικό αέριο που αγοράζουν οι ξένοι πελάτες δοκίμασε την αποφασιστικότητα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να τηρήσουν σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας, σημειώνει το πρακτορείο. Η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία αρνήθηκαν να ενδώσουν στις πιέσεις της Ρωσίας να πληρώνουν μέσω λογαριασμών στην Gazprombank σε ρούβλια κι η Μόσχα τους έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, δίστασαν να κατευθύνουν τις εταιρείες σε κινήσεις που θα οδηγούσαν στην απώλεια ζωτικής τροφοδοσίας ρωσικού φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές μονάδες και για τη θέρμανση κατοικιών.

Η Κομισιόν έδωσε δύο σετ γραπτών οδηγιών για το πώς μπορεί να γίνεται η αγορά ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις, αλλά η νομική οδός παραμένει ομιχλώδης καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ συμβούλεψαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ευρωπαϊκές εταιρείες να μην ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank.

«Σκόπιμη ασάφεια» από τις Βρυξέλλες

Κάποιοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες από κράτη μέλη της ΕΕ είπαν ότι κατά τη γνώμη τους οι συμβουλές αυτές ήταν εσκεμμένα ασαφείς ώστε να διευκολυνθούν οι χώρες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια και να συνεχίσουν να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Γερμανοί εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ενημερωθεί από το Βερολίνο ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις, εφόσον οι πληρωμές που κάνουν στην Gazprombank δεν είναι στο ρωσικό νόμισμα. Οι πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή, ενέργησε για το θέμα σε στενό συντονισμό με την ΕΕ.

Αλλά και η ιταλική κυβέρνηση μίλησε με την Κομισιόν κι έλαβε διευκρινίσεις ως προς το πώς μπορεί να αγοράζει νόμιμα ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε κυβερνητική πηγή από τη Ρώμη. Οι επαφές αυτές έγιναν προτού ανακοινώσει την Τρίτη ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για το άνοιγμα δύο λογαριασμών στην Gazprombank, ο ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια. «Η απόφαση είναι σύμφωνη με όσα κοινοποιήθηκαν από το τμήμα» ενέργειας της Κομισιόν, είπε η πηγή.