Ερντογάν: «Πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική συνεργασία μας» με την Ελλάδα

388

«Πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αξιολογήσουμε και αυτό.

»Ο Μητσοτάκης είπε «Να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά», πήγε και μίλησε στις ΗΠΑ για αυτό το θέμα» πρόσθεσε.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε λέγοντας πως «Πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά άρθρο της Yeni Safak, που φέρει τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραπονέθηκε στις ΗΠΑ για την Τουρκία και ζήτησε να μην πουλήσει τα F-16, ξέμεινε από πίστωση».

Σε άλλο σημείο η εφημερίδα αναφέρει ότι «η νέα εποχή στις σχέσεις τελείωσε πριν καν αρχίσει: ο Μητσοτάκης ήρθε στην Τουρκία μετά την ενεργειακή κρίση που προέκυψε με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας: «Πρέπει να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν».

»Κι ενώ η συνάντηση του Μαρτίου, όπου η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα, άφησε πίσω της ένα θετικό κλίμα και μια ελπίδα ότι θα ξεκινούσε μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών, μετά από λίγο, ωστόσο, αφού ελληνικά αεροσκάφη άρχισαν να παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Μητσοτάκης δήλωσε τελικά ότι δεν θα δεχτούν ποτέ λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου, ενώ έθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο θέμα πιθανής πώλησης όπλων στην Τουρκία δεδομένης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

»Έτσι τερμάτισε την ανοιξιάτικη διάθεση στις διμερείς σχέσεις».