Σουηδία: Η ΥΠΕΞ υπέγραψε την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

391

Την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε.

Εντός των επόμενων ημερών, ο πρεσβευτής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα υποβάλει τη σουηδική αίτηση στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Αυτό πρέπει να γίνει την ίδια στιγμή που η Φινλανδία υποβάλλει την αίτησή της, σύμφωνα με το sveriges radio.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας ανακοίνωσε, εχθές, ότι στηρίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την πολιτική δεκαετιών και δημιουργώντας ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός. «Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας – στοιχεία που ούτως ή άλλως δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.