Ιταλία: Η πετρελαϊκή Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

384

Η ιταλική πετρελαϊκή Eni έκανε γνωστό ότι άνοιξε έναν λογαριασμό σε ρούβλια και έναν σε ευρώ, στη ρωσική Gazprom Bank, σύμφωνα με υπόδειξη της Gazprom Export, «η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων».

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε πως «καθώς οι προθεσμίες για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, η Eni έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανοίγματος δύο λογαριασμών (τύπου) Κ στην Gazprom Bank, σε προληπτική βάση (ένας σε ευρώ και ο δεύτερος σε ρούβλια)», τονίζοντας πως «αυτό ακολουθεί το μονομερές αίτημα της Gazprom Export για τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ των μερών σύμφωνα με τη νέα διαδικασία πληρωμής φυσικού αερίου που έχει θεσπίσει η Ρωσική Ομοσπονδία».

Η ιταλική εταιρία του τομέα της ενέργειας πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των ιταλικών αρχών.

Κατέστησε σαφές, τέλος, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

«Σε κάθε περίπτωση», ολοκληρώνει την ανακοίνωση, «η Eni επιβεβαιώνει σθεναρά την πρόθεσή της να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική κανονιστική διάταξη που μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην εμπορία φυσικού αερίου ή στους σημερινούς αντισυμβαλλομένους της».