Η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρά μόνο εάν όλα τα μέλη του ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της ένταξής τους.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν ήταν ψυχρολουσία για τη διαδικασία που έχουν στηρίξει μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».
Οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Η Τουρκία «ενεπλάκη και ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Επομένως, τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Ο Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει «να δει να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με εκείνο που διαπράχθηκε κατά την ένταξη της Ελλάδας» και κατηγόρησε τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι «παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.
Για ορισμένους αναλυτές, η Τουρκία μπορεί να θέλει να αποκτήσει ένα τακτικό πλεονέκτημα, ώστε να λάβει αντισταθμιστικά οφέλη από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θέλει κατά κύριο λόγο να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-16 καθώς και τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 που έχει ήδη. Η Τουρκία είχε δώσει εξάλλου 1,4 δισεκ. δολάρια για να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία ουδέποτε παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πάγωσαν αυτή τη σύμβαση το 2019, αφού η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο θεωρείται απειλή για τα F-35. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε τότε την Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
Φινλανδία… σηκώνει το γάντι: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πίεση
«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το φινλανδικό ΥΠΕΞ.
Μάλιστα, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο! Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με ειδική κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο έως και 900.000 άνθρωποι -300.000 περισσότεροι, δηλαδή, από τον πληθυσμό του Ελσίνκι.
Με τη ρωσική κυβέρνηση να «διατυμπανίζει» ότι ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει «απειλή για τα εδάφη της» και θα φέρει τη Φινλανδία απέναντι από τη Ρωσία, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, σχεδιάζει να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να ανταλλάξουν απόψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Νιινίστο, σε συνέντευξή του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, τονίζοντας μάλιστα ότι σκοπεύει να πει στον Πούτιν πως η κατάσταση στην περιφέρεια έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες.
Για το ενταξιακό ζήτημα Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνομίλησαν νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νιινίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Νιινίστο, «μοιραστήκαμε τη βαθιά μας ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ανέλυσα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθιά την απαραίτητη υποστήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ».
Αύριο, Σάββατο, μάλιστα, Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία στο Βερολίνο, μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία» συμπλήρωσε.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με την στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν „ξενώνες“ για τρομοκρατικές οργανώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ | Protothema