Λαβρόφ: Η ΕΕ έχει γίνει επιθετική και πολεμοχαρής, εν μέσω του ουκρανικού πολέμου

70

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί από «εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα» σε «επιθετικό και πολεμοχαρή» παράγοντα εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση πριν την ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι η ΕΕ διαθέτει επιπλέον 500 εκατ. δολάρια για την αγορά βαρύ οπλισμού προς ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων.

«Θα παράσχουμε μια νέα δόση 500 επιπλέον εκατομμυρίων για να στηρίξουμε τον στρατό της Ουκρανίας», είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης της G7 στο Βάισενχάους, στη γερμανική ακτή της Βαλτικής Θάλασσας.

Τα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά οπλικών συστημάτων, διευκρίνισε ενώ πρόσθεσε πως συνολικά η οικονομική συμβολή της Ευρώπης ανέρχεται πλέον στα 2 δισ. ευρώ.

Μιλώντας πριν την ανακοίνωση Μπορέλ, ο Λαβρόφ είπε πως «Η ΕΕ έχει μετατραπεί από «εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα», όπως και δημιουργήθηκε εξ αρχής,  σε έναν επιθετικό και πολεμοχαρή παίκτη, που ήδη επιδεικνύει τις φιλοδοξίες της πέρα από την Ευρωπαϊκή ήπειρο».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημείωσε, «Η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ δεν είναι άνευ σημασίας». Κατηγόρησε δε, ότι ορμούν «ακριβώς στο μονοπάτι που έχει ήδη χαράξει το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν, την τάση να συνταχθεί με τη βορειοατλαντική συμμαχία και επί της ουσίας να χρησιμεύσει ως παράρτημα» του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα θεωρεί το ΝΑΤΟ μια εξωγενή απειλή και εν μέρει αποδίδει εκεί την επέκταση της συμμαχίας προς τα ανατολικά. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Φινλανδίας ζήτησε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ενώ αναμένεται και αντίστοιχη απόφαση από την Σουηδία.

Κατάπαυση του πυρός ζήτησε και πάλι ο Σολτς από τον Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε εκ νέου άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο καγκελάριος αναφέρει:

«Τρία πράγματα από τη σημερινή μακρά τηλεφωνική συνομιλία μου με τον Πούτιν: Πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός ότι εκεί κυβερνούν ναζί είναι λάθος. Και επισήμανα την ευθύνη της Ρωσίας για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση». 

Ο κ. Σολτς είχε προαναγγείλει την επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο νωρίτερα σήμερα, όταν συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ‚Αμυνας του Ομοσπονδιακου Κοινοβουλίου. «Φυσικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που θα πρέπει να υπάρξουν και πάλι διπλωματικές πρωτοβουλίες», δήλωσε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να βρεθεί μια διέξοδος από αυτόν τον τρομερό πόλεμο με τους τρομερούς αριθμούς θυμάτων, τις καταστροφές και όλη τη ματαιότητα που φέρνει ο πόλεμος μαζί του».