Κάθε Παρασκευή η πρεσβεία της Γερμανίας θα παρουσιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια γερμανική εφεύρεση

342

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την παρασκευή του μικρού αρκουδιού από ζελέ Gummibärchen (Goldbear), από τον Χανς Ρίγκελ (Hans Riegel) από τη Βόννη, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα θα παρουσιάζει στα κανάλια της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από σήμερα και κάθε Παρασκευή μια γερμανική εφεύρεση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας, πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα σχεδόν αυτονόητα στην καθημερινότητά μας είναι εφευρέσεις Γερμανών και Γερμανίδων εφευρετών. Επισημαίνεται ότι η Γερμανία θεωρείται ακόμα και σήμερα η χώρα των τεχνιτών και των εφευρετών, αναφέροντας ότι από τις πλέον πρωτοποριακές καινοτομίες της νεότερης εποχής είναι η ανακάλυψη του mRNA εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι οι καινοτομίες είναι το κλειδί για νέες επενδύσεις, για πρόοδο και για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και αυτό ισχύει τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα. Ειδικότερα, υπογραμμίζεται πως η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την καινοτομία στην έρευνα με συγκεκριμένα προγράμματα, ενώ στηρίζει και τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα υπάρχουν ελληνογερμανικές συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημίων σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στον τομέα της έρευνας για την υγεία, στην τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, στη βιώσιμη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στην ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του διμερούς προγράμματος έρευνας και καινοτομίας, τονίζεται ότι η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση έβαλαν το 2013 μαζί ένα γερό θεμέλιο με σημαντική συνεισφορά στον ευρωπαϊκό ερευνητικό χώρο και προσθέτει πως η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν έναν ολοένα και σημαντικότερο λόγο για τις γερμανικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνεται, στα Ιωάννινα έχουν εγκατασταθεί γερμανικές εταιρίες καινοτομίας, ενώ στην Αστυπάλαια εφαρμόζεται ένα διεθνώς αξιοπρόσεκτο πιλοτικό έργο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ομίλου Volkswagen για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα και συμπληρώνεται ότι η ανάπτυξη με μοχλό την καινοτομία βρισκόταν και στο επίκεντρο του τρίτου ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας Innovationforum το Νοέμβριο του 2021.

«Έτσι η Ελλάδα και η Γερμανία, πλάι-πλάι, αποκτούν ένα πλεονέκτημα εκκίνησης αναφορικά με τη δημιουργία και τη διαμόρφωση των τεχνολογιών του αύριο» τονίζεται καταληκτικά στην ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας.