Χάμπεκ: Η Γερμανία θα αντέξει υπό προϋποθέσεις τυχόν διακοπή στο φυσικό αέριο τον χειμώνα

376

Αισιόδοξος υπό προϋποθέσεις για την δυνατότητα της Γερμανίας να αντέξει τον επόμενο χειμώνα τυχόν διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο Χάμπεκ κάλεσε τους καταναλωτές να εξοικονομούν το κατά το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, «ώστε να μην καταλήξουμε σε λύσεις έκτακτης ανάγκης». «Η μικρότερη κατανάλωση είναι το Α και το Ω σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», είπε ο κ. Χάμπεκ στην «Wirtschaftswoche».

Παράλληλα με την αποθήκευση και τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η Γερμανία επιδιώκει να συνδέσει μέχρι το τέλος του χρόνου δύο από τα τέσσερα πλωτά δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στο δίκτυο. Με αυτές τις τρεις προϋποθέσεις, ανέφερε, η χώρα θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να αντέξει ενδεχόμενη διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και την υποκατάσταση του 25% του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τα δεξαμενόπλοια LNG, ο υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε ότι μια διακοπή της παροχής θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες, καθώς οι τιμές θα αυξάνονταν και στο τέλος του χειμώνα οι αποθήκες θα ήταν άδειες.