Σύσταση ECDC- EASA: Τέλος στην υποχρεωτική μάσκα σε αεροδρόμια και πτήσεις

458

Χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό στα ταξίδια και συγκεκριμένα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε αεροδρόμια και πτήσεις συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο φορείς καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά επισημαίνουν ότι αυτό παραμένει ένα από τα καλύτερα μέτρα προφύλαξης κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού. Η νέα σύσταση θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαΐου, αλλά στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι οι κανόνες για τη μάσκα θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, σημειώνεται, σε πτήσεις από ή προς προορισμούς όπου η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχιστεί η ενθάρρυνση της χρήσης της.

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, ανεξαρτήτως των κανονισμών, ιδανικά τύπου FFP2/N95/KN95, που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια απλή χειρουργική μάσκα.

Η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, ιδίως τα επίπεδα εμβολιασμού και τη φυσικά αποκτηθείσα ανοσία, καθώς και τη συνοδευτική άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνουν οι δύο φορείς. 

«Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, έχουμε δει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τα εμβόλια επέτρεψαν στη ζωή μας να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό. Ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις περιπτώσεις δεν συνιστάται πλέον, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι, μαζί με τη σωματική απόσταση και την καλή υγιεινή των χεριών, είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους μείωσης της μετάδοσης», επεσήμανε η επικεφαλής του ECDC, Άντρεα Άμον. 

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του EASA, Πάτρικ Κι, υπογράμμισε ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση των αεροπορικών ταξιδιών. «Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί να φορέσει μάσκα προσώπου για να καθησυχάσει όσους κάθονται κοντά», σημείωσε.