ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας

328

Την έγκριση της πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων για την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας ζήτησε από το Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η κίνηση αυτή του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρουσιάζεται στις ΗΠΑ ως ενδεχόμενο προετοιμασίας του εδάφους για πώληση επιπλέον αεροσκαφών στην Τουρκία, η οποία επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Η προτεινόμενη πώληση οπλικών συστημάτων, η οποία εστάλη στους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει το ρόλο της ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας και την υποστήριξή της στον ουκρανικό στρατό, ως έναν τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και να αποκτήσει εξελιγμένα όπλα. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, σε μία εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ζήτημα, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για τους πυραύλους για να «μετρήσει» το επίπεδο υποστήριξης στο Κογκρέσο για μια ξεχωριστή πρόταση πώλησης 40 νέων F-16 στην Τουρκία.

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συνηγορούν υπέρ της συμφωνίας για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα μετά την επιλογή της Άγκυρας να αγοράσει S-400 από τη Ρωσία. Μερίδα αμερικανών βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, αντιτίθενται στην πώληση αεροσκαφών, επικαλούμενοι αντιρρήσεις για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, το State Department αρνήθηκε να προχωρήσει σε σχόλιο επί του δημοσιεύματος. «Δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές μέχρι να κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος ενώ «σιγήν ιχθύος» τηρεί και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.