Η Βουλγαρία ζητά να εξαιρεθεί από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Αλλιώς θα ασκήσει βέτο

315

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν θα υποστηρίξει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, εάν η Σόφια δεν εξαιρεθεί από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Οι 27 της ΕΕ έκαναν ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Σήμερα θα γίνουν νέες συνομιλίες, προκειμένου να εξεταστεί το πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. 

«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη), μπορεί να χρειαστεί σύνοδος των ηγετών για να ολοκληρωθούν. Η θέση μας είναι πολύ σαφής. Εάν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για κάποιες από τις χώρες, θέλουμε κι εμείς εξαίρεση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ασέν Βασίλεφ το βράδυ της Κυριακής.  

Σε διαφορετική περίπτωση, «δεν θα υποστηρίξουμε στις κυρώσεις. Όμως δεν αναμένω να φθάσουμε εκεί, με βάση το πού βρίσκονται οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο, θα δυσκολευτούν να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και ζητούν να εξαιρεθούν από το εμπάργκο, όπως και η Βουλγαρία.

Την Παρασκευή, η Κομισιόν πρότεινε κάποιες τροποποιήσεις στο εμπάργκο που εισηγήθηκε αρχικά, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, όμως δεν προσφέρθηκε καμία παραχώρηση στη Βουλγαρία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ο Βασίλεφ επέμεινε ότι η Σόφια χρειάζεται επίσης εξαίρεση, διότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου το μοναδικό διυλιστήριό της, στο Μπουργκάς, να αναβαθμιστεί ώστε να επεξεργάζεται άλλα είδη αργού, πέραν του ρωσικού, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία αποθείωσης.

Το διυλιστήριο, που ανήκει στη ρωσική Lukoil, είναι ο βασικός προμηθευτής της αγοράς της Βουλγαρίας. Σήμερα, περίπου το μισό αργό που διυλίζει έρχεται από τη Ρωσία.

Αν δεν εξαιρεθεί η Βουλγαρία, αυτό θα είτε θα δημιουργήσει κινδύνους για το περιβάλλον στην περιοχή του Μπουργκάς, είτε θα αναγκάσει το διυλιστήριο να μειώσει την παραγωγή, κάτι που θα προκαλούσε ελλείψεις και περαιτέρω αυξήσεις των τιμών, τόνισε ο Βασίλεφ.