Ερευνητές θέλουν να στείλουν γυμνές απεικονίσεις ανθρώπων στο διάστημα 

373

Διαστημικοί ερευνητές θέλουν να στείλουν κωδικοποιημένο μήνυμα στους εξωγήινους στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και γυμνές απεικονίσεις ανθρώπων. 

Η πρόταση με την ονομασία «A Beacon in the Galaxy» ή συντόμως BITG παρουσιάστηκε από συνολικά 11 ερευνητές από διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA. 

Η πρόταση αφορά σε ένα δυαδικό κωδικοποιημένο μήνυμα «που αναπτύχθηκε για μετάδοση σε εξωγήινες νοημοσύνες στον Γαλαξία μας». Βάση αποτέλεσαν όμοιες, παρελθοντικές, προσπάθειες και ειδικά το Arecibo: ένα διαστρικό ραδιοφωνικό μήνυμα που στάλθηκε στο σφαιρικό αστρικό σμήνος M13 το 1974.

Παλαιότερα, η αποστολή Lucy της NASA είχε μεταφέρει στο διάστημα ποίημα της βραβευμένης ποιήτριας Amanda Gorman, στίχους των Beatles κ.α. Τα Voyager 1 και 2, παράλληλα, είχαν πάρει μαζί τους χρυσούς δίσκους φωνογράφου με εικόνες και ήχους, ενδεικτικούς του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στο BITG δεν θα περιλαμβάνεται τίποτα πολιτιστικό, αλλά θα επικεντρώνεται στις θετικές επιστήμες: μαθηματικά και φυσική.  

«Αν και η έννοια των μαθηματικών, με ανθρώπινους όρους, είναι δυνητικά μη αναγνωρίσιμη για τα ΑΤΙΑ, το δυαδικό σύστημα είναι πιθανότατα καθολικό σε όλες τις νοημοσύνες» δήλωσαν οι ερευνητές. Ως εκ τούτου, το μήνυμα κωδικοποιήθηκε στη δυαδική γλώσσα που χρησιμοποιείται στα υπολογιστικά συστήματα.

Μεταξύ άλλων, στο μήνυμα περιλαμβάνονται οπτικές αναπαραστάσεις της δομής της διπλής έλικας του DNA και ενός ατόμου υδρογόνου, οπτικές επεξηγήσεις της άλγεβρας και άλλων μαθηματικών πράξεων, μια απεικόνιση του ηλιακού συστήματος, ένας χάρτης της Γης και, φυσικά, μια χαμογελαστή απεικόνιση δύο ανθρώπων, ενός αρσενικού και ενός θηλυκού. Το ζευγάρι, μάλιστα, χαιρετά τον θεατή.

«Αυτές οι πληροφορίες είναι μέρος των βασικών προσδοκιών που μπορεί να έχει ένα μήνυμα προς εξωγήινους καθώς επιτρέπει την αναγνώριση της μορφής μας – μία λεπτομέρεια που θα μας ενδιέφερε και εμάς όσον αφορά στα ΑΤΙΑ».

Με άλλα λόγια, οι εξωγήινοι μπορεί να επιθυμούν να δουν πώς μοιάζει ο άνθρωπος. Ίδια περιέργεια έχει, αυταπόδεικτα, και το ανθρώπινο γένος. Στο τέλος του μηνύματος θα συμπεριληφθεί μία πρόσκληση προς τους παραλήπτες να επικοινωνήσουν κατά τον ίδιο τρόπο. 

«Το μήνυμα είναι απλό, αλλά με νόημα» σημείωσαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας πως απώτερος στόχος είναι να «αρχίσει ένας διάλογος με τα ΑΤΙΑ – ανεξαρτήτως πόσο μακρινό μπορεί να είναι».