Επτά σύγχρονα οβιδοφόρα στην Ουκρανία στέλνει η Γερμανία. Έπονται κι άλλα

378

Η Γερμανία κάνει πράξη πλέον την ιστορική στροφή στην πολιτική ασφάλειας δεκαετιών, υλοποιώντας τώρα την υπόσχεσή της προς την Ουκρανία, με την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, για παροχή βαρέος οπλισμού στην χώρα που δέχεται ρωσική επίθεση.

Στο επόμενο διάστημα το Βερολίνο θα στείλει επτά τεθωρακισμένα οβιδοβόλα τύπου PzH 2000 (Pantzerhaubitze 2000). Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή από τη Σλοβακία η υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, μιλώντας στους Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί σε αποστολή, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας τύπου Patriot.

Τα επτά τεθωρακισμένα οβιδοβόλα δεν προέρχονται από το ενεργό απόθεμα του γερμανικού στρατού, διευκρίνισε η Λάμπρεχτ. Δεν επηρεάζουν έτσι το αξιόμαχο του γερμανικού στρατού, ο οποίος βρίσκεται άλλωστε σε φάση ανασύνταξης και ριζικής ανανέωσης. Πέρα από τα επτά PzH 2000 που στέλνει η Γερμανία και η Ολλανδία αναμένεται να στείλει άλλα τεθωρακισμένα αυτού του τύπου.

Αυτά δεν είναι τα μόνα βαρέα οπλικά συστήματα που θα αποσταλούν στην Ουκρανία. Η γερμανική στρατιωτική βιομηχανία Krauss-Maffei Wegmann έχει ήδη λάβει το πράσινο φως για αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Gepard, ενώ, μέσω Σλοβενίας, θα τεθούν στη διάθεση του ουκρανικού στρατού και άλλα τεθωρακισμένα τύπου Marder και Fuchs. ΑΛλά και η εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall έχει καταθέσει αίτημα στη γερμανική κυβέρνηση για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard και Marder.

Υπερσύγχρονα πολυβόλα μεγάλης εμβέλειας

Τι θα κομίσουν όμως επί του πεδίου συγκεκριμένα τα γερμανικά PzH 2000 και γιατί τελικά επελέγη να σταλεί τώρα αυτός ο τύπος τεθωρακισμένων;

Σύμφωνα με τον γερμανικό στρατό, την Μπούντεσβερ, τα PzH 2000 θεωρούνται αυτή τη στιγμή από τα πιο σύγχρονα συστήματα οβιδοβόλων στον κόσμο. Το πλεονέκτημά τους είναι η μεγάλη ακτίνα εμβέλειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, ενώ χάρη στα προηγμένα μηχανολογικά χαρακτηριστικά τους μπορούν να πυροβολούν με μεγάλη ακρίβεια σε απόσταση έως και 40 χλμ. Μάλιστα το ειδικά εκπαιδευμένο πλήρωμά τους μπορεί να εκτοξεύει έως και έξι οβίδες ταυτόχρονα.  

Ο γερμανικός στρατός διαθέτει 119 τεθωρακισμένα οβιδοβόλα αυτού του τύπου, 40 εκ των οποίων είναι λειτουργικά, ενώ και ο ελληνικός στρατός έχει εφοδιαστεί με αυτά τα συστήματα στο παρελθόν.

Εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών την επόμενη εβδομάδα

Βασική προϋπόθεση πάντως για την αποστολή των PzH 2000 είναι η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών πάνω σε αυτά. Όπως ανακοίνωσε η ίδια η υπουργός Άμυνας, η ταχύρρυθμη εκπαίδευση Ουκρανών αναμένεται να ξεκινήσει ήδη την επόμενη εβδομάδα στη Σχολή Πυροβολικού της Μπούντεσβερ στο Ίνταρ-Όμπερσταϊν και θα διαρκέσει 43 ημέρες.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή  προσκρούει σε πρόσφατη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών επί γερμανικού εδάφους μπορεί να θεωρηθεί συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο. Αντίθετα δεν θεωρείται συμμετοχή σε πόλεμο η απλή αποστολή οπλικών συστημάτων προς ενίσχυση της νόμιμης άμυνας μίας χώρας, η οποία δέχεται επίθεση βάσει των όσων ορίζει το διεθνές δίκαιο.