Σολτς: Μην θεωρείτε ότι ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε άλλες χώρες

460

Την εκτίμηση ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Ουκρανίας εξέφρασε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας παράλληλα λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι είπε όμως ο Σολτς; Την Τρίτη σε σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε άλλες χώρες δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν αποφάασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Ιμπεριαλιστική» η πολιτική του Πούτιν

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπασε την τάξη μετά τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανάγκασε την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της στρατηγική, δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνάντησής του με τις πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Φινλανδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και Σάνα Μάριν. «Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσουν σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο με τη βία» είπε ο Σολτς.

Σε άλλες τους δηλώσεις στο περιοδικό Stern, ο Σολτς χαρακτήρισε «ιμπεριαλιστική» την πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί τις γειτονικές χώρες ως την αυλή της Ρωσίας. «Θέλει να επεκτείνει την επικράτειά του και να σπρώξει τα σύνορα με βία», είπε, προσθέτοντας: «προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει την παλιά σημασία της Ρωσίας σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει». «Αυτή δεν θα είναι μια βιώσιμη λύση», συνέχισε. «Ο Πούτιν πρέπει να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία», τόνισε. 

«Ζήτημα ζωής ή θανάτου»

Στην ίδια συνέντευξη εμβάθυνε τις ανησυχίες του αναφορικά με την ασφάλεια, λέγοντας ότι η Ευρώπη ζει «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου». «Στο Κρεμλίνο πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι η κατάσταση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία», είπε.

Αναφερόμενος στο δυναμικό των ρωσικών πυρηνικών όπλων και στις απειλές του Ρώσου ηγέτη, ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι «ενόψει του πολέμου, πρέπει να ληφθούν όλα υπ‘ όψιν και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες σε ό,τι αφορά τον Πούτιν». Καθήκον της γερμανικής κυβέρνησης, είπε, είναι να αποτρέψει τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Αυτός είναι και ο λόγος που οι αποφάσεις απαιτούν μυαλό σε εγρήγορση. Δεν πρέπει να ενεργούμε βιαστικά, με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο άσχημα. Είναι όμως κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», ανέφερε ο Σολτς, προσθέτοντας: «διεθνώς, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια επικίνδυνη, ακόμη και δραματική κατάσταση». Πολλοί, όπως είπε, φοβούνται ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί και στις χώρες της ΕΕ.

Η Δύση «δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τον Πούτιν»

Ο Σολτς, εν μέσω υποσχέσεων ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν θα αρθούν έως ότου επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, είπε ότι η Δύση «δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τον Πούτιν».  «Διεθνώς, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη, ακόμη και δραματική κατάσταση», είπε. 

Παράλληλα, ο Σολτς υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά ότι η Ουκρανία θα έχει τη γερμανική στήριξη μέχρι να αποσυρθούν πλήρως τα ρωσικά στρατεύματα και υπογράμμισε ότι η ίδια η Ουκρανία θα αποφασίσει για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας. «Μόνο η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί την ειρήνη με τη Ρωσία, κανείς άλλος. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από κάτι τέτοιο. Αλλά δεν θα αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό της Ουκρανίας», ανέφερε ο καγκελάριος και επαίεσε ιδιαίτερα την αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική εισβολή, «με γενναιότητα και εξυπνάδα». «Το γεγονός ότι ο ουκρανικός λαός είναι ενωμένος εναντίον του εισβολέα αποτελεί μεγάλο πολιτειακό επίτευγμα του προέδρου Ζελένσκι», εκτίμησε.