Bloomberg: Η ΕΕ στρέφεται προς την Αφρική για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

383

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να ενισχύσει τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες προκειμένου να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και να μειώσει την εξάρτηση από τη Μόσχα σχεδόν κατά 2/3.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ, χώρες στην Αφρική, ιδίως στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, όπως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και η Αγκόλα, προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες δυνατότητες για LNG. Η ανακοίνωση για την εξωτερική ενεργειακή δέσμευση πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτόν τον μήνα ως μέρος ενός πακέτου για την εφαρμογή του σχεδίου του μπλοκ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.

Το μπλοκ των 27 εθνών θέλει να απομακρυνθεί από τον μεγαλύτερο προμηθευτή του μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το προσχέδιο ενεργειακής στρατηγικής επιδιώκει επίσης να προετοιμάσει την ΕΕ για εισαγωγές 10 εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με τη φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Το σχέδιο της ΕΕ να αυξήσει τις εισαγωγές LNG κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα και να ενισχύσει τις αποστολές φυσικού αερίου από χώρες εκτός της Ρωσίας κατά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα απαιτεί τη δημιουργία σχέσεων με παραδοσιακούς προμηθευτές σε νέα βάση και την επέκταση του εμπορίου με νέους αναδυόμενους προμηθευτές, σύμφωνα με το έγγραφο.

Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την παράδοση 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων επιπλέον LNG το 2022 και περίπου 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως έως το 2030. 

Ένας άλλος στόχος είναι η υπογραφή τριμερούς μνημονίου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ενίσχυση των προμηθειών LNG στην Ευρώπη μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Το μπλοκ σχεδιάζει επίσης να υποστηρίξει τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Και ενώ μια ομάδα εργασίας με τον Καναδά έχει οριστεί να εξετάσει την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ήδη ανακατευθύνει έναν αριθμό φορτίων LNG στην Ευρώπη.

«Το Κατάρ είναι έτοιμο να διευκολύνει ανταλλαγές με ασιατικές χώρες», λέει η Κομισιόν στο προσχέδιο στρατηγικής. «Όσον αφορά στο φυσικό αέριο μέσω αγωγών η Νορβηγία έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη, ενώ σχετική προθυμία έχουν εκδηλώσει η Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν», σημειώνει.

Όπως σημειώνει το έγγραφο, η ΕΕ πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει «ανοιχτές, ευέλικτες, εύρυθμες παγκόσμιες αγορές LNG», τόσο με μεγάλους παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και το Κατάρ, όσο και οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας , Ιαπωνία και Νότια Κορέα.

Οι αυξημένες αγορές από την Ευρώπη, που έρχονται εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης και των ήδη υψηλών τιμών LNG, θα έχουν επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

«Η ΕΕ πρέπει επίσης να στείλει συνεπή σήματα στην αγορά για την εξισορρόπηση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών της με μακροπρόθεσμους στόχους», σημειώνει το έγγραφο. «Όλα αυτά απαιτούν μια πιο συντονισμένη πολιτική αναφορικά με το φυσικό αέριο για την εκμετάλλευση της αγοράς και του πολιτικού βάρους της ΕΕ και την ανάπτυξη ενός εργαλείου για κοινή δράση», προσθέτει.