Τουρκία: «Αντίποινα» στη Γερμανία μετά την κλήτευση του Τούρκου πρεσβευτή για την υπόθεση Καβαλά

421

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση της κλήτευσης, νωρίτερα, του Τούρκου πρεσβευτή στο Βερολίνο με αφορμή την καταδίκη του Τούρκου ακτιβιστή και μαικήνα των τεχνών Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη.

Μια τουρκική διπλωματική πηγή είπε ότι ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στις 17.30 (τοπική ώρα) «από τον υφυπουργό, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φαρούκ Καϊμακτσί».

Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Γερμανίας για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι κλήθηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας και «του εξηγήσαμε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «με τον ίδιο τρόπο» θα αντιδράσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» ανέφερε νωρίτερα μέσω του Twitter ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, καλώντας το Βερολίνο «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Ο Μποζντάγκ είπε, μάλιστα πως η Γερμανία έχει ποδοπατήσει τη δικαιοσύνη πολλές φορές στο παρελθόν και είπε ότι θα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Καβαλά, αφού κρατήθηκε φυλακισμένος επί 4,5 χρόνια, καταδικάστηκε την Δευτέρα σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας ο ίδιος μίλησε για «δικαστική δολοφονία» του. Η καταδίκη του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ στην Τουρκία οργανώθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.