Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στη Γερμανία

444

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες σε βάσεις του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία, σε βασικά οπλικά συστήματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει τον συντονισμό και την οργάνωση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναδειχθεί στον βασικό υποστηρικτή της κυβέρνησης στο Κίεβο. Η Ουάσιγκτον όχι μόνο παρείχε δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, αλλά παρέδωσε επίσης όπλα και πυρομαχικά, σε μεγάλη κλίμακα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάνει τώρα ένα βήμα παραπέρα. 

Δύο ομάδες περίπου 50 Ουκρανών στρατιωτών εκπαιδεύονται σε υπερσύγχρονα αμερικανικά συστήματα. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουν στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τους υπόλοιπους στρατιώτες στη χρήση των όπλων, τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Εξετάζεται επίσης εάν η εκπαίδευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το  αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η εκπαίδευση των Ουκρανών πραγματοποιείται από 160 μέλη της Εθνοφρουράς της Φλόριντα που βρίσκονταν στην Ουκρανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, μοιράστηκαν σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. για λόγους ασφαλείας. Συνολικά, άνδρες του ουκρανικού στρατού εκπαιδεύονται σε πολλές τοποθεσίες εκτός της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είπε ο Κίρμπι. Απέφυγε ωστόσο να δώσει πληροφορίες για τις άλλες χώρες.