Απονομή του Σταυρού επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στον Αργύρη Σφουντούρη

80

Τον Σταυρό της Αξίας επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απένειμε στον Αργύρη Σφουντούρη, ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ράιχελ, στο πλαίσιο εκδήλωσης με Έλληνες και Γερμανούς προσκεκλημένους.

Η διάκριση αυτή απονεμήθηκε στον Αργύρη Σφουντούρη από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε αναγνώριση της ιδιαίτερης προσφοράς του στις ελληνογερμανικές σχέσεις, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας.

Σε χαιρετισμό του, ο Γερμανός πρέσβης Έρντστ Ράιχελ ανέφερε ότι η χώρα του τιμά την προσφορά του Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος «εργάστηκε με επιμονή να κάνει γνωστά και συνειδητά στη Γερμανία τη Σφαγή του Διστόμου και τα τρομερά εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στην Ελλάδα. Και αυτό πάντα με στόχο να συμβάλλει μέσω της ειλικρινούς και διαφανούς επεξεργασίας των γεγονότων στη διαμόρφωση ενός κοινού ελληνογερμανικού τρόπου ανάγνωσης της ιστορικής μνήμης».

Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1940 στο Δίστομο. Ζει μεταξύ Ζυρίχης και Αθήνας και κατέχει τόσο την ελληνική όσο και την ελβετική υπηκοότητα.

Είναι ένας από τους επιζώντες της Σφαγής του Διστόμου της 10ης Ιουνίου 1944 όταν μέλη μιας μεραρχίας των Ες-Ες που είχε προσχωρήσει στην Βέρμαχτ σκότωσε 218 ανθρώπους, ανάμεσά τους και τους γονείς του Αργύρη Σφουντούρη, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Αργύρης Σφουντούρης μεγάλωσε σε ένα παιδικό χωριό Πεσταλότσι στην Ελβετία και σπούδασε Πυρηνική Φυσική, Αστροφυσική, Φιλοσοφία, Παιδαγωγικά και Οικονομία στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Εργάστηκε ως δάσκαλος, συμμετείχε σε προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας, ενώ μετέφρασε Έλληνες λογοτέχνες, όπως τον Καζαντζάκη, τον Σεφέρη και τον Ρίτσο στα Γερμανικά.

Στη ζωή του αναφέρονται, μεταξύ άλλων, το ντοκιμαντέρ «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» (2006) και η βιογραφία «Θα μείνω για πάντα εκείνο το τετράχρονο αγόρι» (2016).

Δημήτρης Μάνωλης