Reuters: Η ΕΕ απομακρύνεται από τη φάση «έκτακτης ανάγκης» της πανδημίας

424

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ΕΕ έχει εισέλθει σε μια νέα φάση μετά την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας.

Σε αυτή, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, θα πρέπει να γίνονται στοχευμένα τεστ και η παρακολούθηση των κρουσμάτων θα πρέπει να είναι παρόμοια με την παρακολούθηση της γρίπης βάσει δείγματος, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το πρακτορείο.

Η αλλαγή έρχεται εν μέσω μιας σταδιακής μείωσης των κρουσμάτων και του αριθμού θανάτων που συνδέονται με τον COVID-19, χάρη στη διάδοση της λιγότερο λοιμογόνου μετάλλαξης Όμικρον και στον εμβολιασμό πάνω από το 70% του πληθυσμού της ΕΕ, με τον μισό πληθυσμό να έχει κάνει και μια ενισχυτική δόση.

«Η παρούσα ανακοίνωση προτείνει μια προσέγγιση για τη διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, μεταβαίνοντας από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου της ΕΕ.

Η Επιτροπή δεν είχε σχολιάσει σχετικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι υπεύθυνος για την κήρυξη μιας πανδημίας και το τέλος της, μια κίνηση που έχει τεράστιες νομικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών εμβολίων. Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει πει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Το έγγραφο της ΕΕ δεν είναι δεσμευτικό και συνοδεύεται από σαφείς προειδοποιήσεις ότι «ο COVID-19 ήρθε για να μείνει», πιθανότατα με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, και ως εκ τούτου «η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένουν απαραίτητες».

Ωστόσο, αναγνωρίζει επίσης ότι έχει ξεκινήσει μια νέα φάση και ότι απαιτείται νέα προσέγγιση για την παρακολούθηση της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι τα μαζικά τεστ, σύμφωνα με τα οποία τα άτομα με συμπτώματα και οι επαφές τους πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ, έχει ήδη εγκαταλειφθεί σε ορισμένα κράτη της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται επί του παρόντος στην Κίνα, όπου οι μεγάλες πόλεις υπόκεινται σε lockdown και τακτικά μαζικά τεστ μετά τον εντοπισμό ακόμα και λίγων κρουσμάτων.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει αυτή τη στροφή και ενθαρρύνει την εισαγωγή πιο εξελιγμένων τρόπων ανίχνευσης εστιών. «Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στοχευμένα διαγνωστικά τεστ», αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου, σημειώνοντας ότι οι ομάδες προτεραιότητας θα πρέπει να περιλαμβάνουν άτομα σε περιβάλλον επιδημίας, άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρό κορωνοϊό, ιατρικό προσωπικό και άλλα άτομα που βρίσκονται σε τακτική επαφή με ευάλωτους πληθυσμούς.

Η επιτήρηση του ιού θα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί, με αυξημένη εστίαση στη γονιδιωματική αλληλουχία για τον εντοπισμό πιθανών νέων μεταλλάξεων και θα πρέπει να δίνεται λιγότερη προσοχή στη μαζική αναφορά κρουσμάτων.

«Ο στόχος της επιτήρησης δεν θα πρέπει πλέον να βασίζεται στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των κρουσμάτων, αλλά μάλλον στην απόκτηση αξιόπιστων εκτιμήσεων για την ένταση της κοινοτικής μετάδοσης, τον αντίκτυπο της σοβαρής ασθένειας και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», αναφέρει το έγγραφο.

Προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος επιτήρησης παρόμοιου με αυτό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της εποχικής γρίπης, στο οποίο περιορισμένος αριθμός επιλεγμένων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης συλλέγει και μοιράζεται σχετικά δεδομένα.

Τα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν απαραίτητα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αναφέρει το έγγραφο, συνιστώντας στα κράτη-μέλη να εξετάσουν στρατηγικές για την ενίσχυση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών και άνω πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.