Η ΕΕ προειδοποιεί τον Μασκ για το Twitter: «Έλον, υπάρχουν κανόνες»

389


Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τον Έλον Μασκ ότι το Twitter πρέπει να συμμορφωθεί με τους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ υπό την ιδιοκτησία του, διαφορετικά κινδυνεύει με υψηλά πρόστιμα ή ακόμα και απαγόρευση.

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, μίλησε στους Financial Times και σημείωσε ότι ο Έλον Μασκ πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες για τον έλεγχο του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο μετά την αποδοχή από πλευράς Twitter της προσφοράς εξαγοράς ύψους 44 δισ. δολαρίων.

«Είμαστε ανοιχτοί αλλά με τους όρους μας» σημείωσε ο Μπρετόν. «Τουλάχιστον ξέρουμε τι να του πούμε: ‘Ελον, υπάρχουν κανόνες. Είσαι ευπρόσδεκτος, αλλά αυτοί είναι οι κανόνες μας. Δεν είναι οι δικοί σου κανόνες που θα ισχύσουν εδώ».

Η συμφωνία του Μασκ για το Twitter θα μπορούσε να μετατρέψει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, σε έναν βαρόνο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται για την ενημέρωσή τους στην πλατφόρμα.

Ο ίδιος ο Μασκ είπε τη Δευτέρα ότι «η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας» και περιέγραψε το Twitter ως «την ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας».

Τα σχόλια από τον Μπρετόν, έναν από τους πιο σημαντικούς ρυθμιστές της Ευρώπης στον ψηφιακό τομέα, έρχονται λίγες μέρες αφότου οι Βρυξέλλες υπέγραψαν ένα νέο νομοσχέδιο που θα αναγκάσει την Big Tech να αστυνομεύει πιο επιθετικά το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Κατά την υποβολή της προσφοράς του για το Twitter, ο Μασκ επέμεινε ότι στην πλατφόρμα θα επικρατεί ο «απόλυτος ελεύθερος λόγος».

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ελπίζουν ότι αλλαγή σκυτάλης στο Twitter θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο Twitter, μετά την απαγόρευση του πρώην Αμερικανού προέδρου για επανειλημμένη παραβίαση των κανόνων της πλατφόρμας σχετικά με τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, ο οποίος ήταν βασικός στη διαπραγμάτευση του νέου Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, προειδοποίησε ότι η έλλειψη συμμόρφωσης από το Twitter, θα σημαίνει απαγόρευση της πλατφόρμας στην Ευρώπη.

«Όποιος θέλει να επωφεληθεί από αυτήν την αγορά θα πρέπει να εκπληρώσει τους κανόνες μας. Το διοικητικό συμβούλιο (του Twitter) θα πρέπει να διασφαλίσει ότι εάν δραστηριοποιείται στην Ευρώπη θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις, όπως μετριοπάθεια, ανοιχτοί αλγόριθμοι, ελευθερία του λόγου, διαφάνεια στους κανόνες, υποχρεώσεις συμμόρφωσης με τους δικούς μας κανόνες για τη ρητορική μίσους, revenge porn και παρενόχληση».

«Εάν το Twitter δεν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία μας, υπάρχουν κυρώσεις και, εάν συνεχίσουν, απαγορεύεται η λειτουργία του στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες αναγκάζει πλατφόρμες τύπου Twitter να αποκαλύπτουν στις ρυθμιστικές αρχές πώς αντιμετωπίζουν το περιεχόμενο όπως η παραπληροφόρηση και η πολεμική προπαγάνδα. Οι ρηξικέλευθοι κανόνες αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης πίεσης από τις Βρυξέλλες για τον περιορισμό της ισχύος μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Google.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ παρουσίασε επίσης τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές, με στόχο τον περιορισμό της εξουσίας των τεχνολογικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των πλατφορμών που προωθούν τις δικές τους υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών.