Γκ. Σρέντερ: «Ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο»

432

Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δηλώνει σήμερα στους New York Times ότι θα παραιτείτο από τις θέσεις του στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, εάν η Μόσχα διέκοπτε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, σημειώνει ότι «πρέπει να διερευνηθούν», αλλά δεν πιστεύει ότι έγιναν με εντολή του Ρώσου προέδρου, ο οποίος, όπως λέει, «ενδιαφέρεται να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο». Χαρακτηρίζει «λάθος» τον πόλεμο, δηλώνει και πάλι πρόθυμος να διαμεσολαβήσει για την ειρήνη, ενώ εκτιμά ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση «δεν θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες».

«Όταν τελειώσει ο πόλεμος, θα ξανακάνουμε εμπόριο με τη Ρωσία», δηλώνει ο κ. Σρέντερ στους New York Times, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ενώ εξακολουθεί να δέχεται δριμεία κριτική για την παραμονή του στη Rosneft και στις ρωσικές εταιρίες των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Οι σκληρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τα δυτικά κράτη δεν θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα, «δεν μπορείς να απομονώσεις μια χώρα όπως η Ρωσία για πολύ καιρό, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά», τονίζει ο κ. Σρέντερ και αναφέρει ότι «η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται τις πρώτες ύλες που διαθέτει η Ρωσία και δεν πρόκειται μόνο για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αλλά και για τις σπάνιες γαίες – αυτές οι πρώτες ύλες δεν μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ προσφέρεται μέσω της συνέντευξής του στην αμερικανική εφημερίδα, να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου. «Πάντα εκπροσωπούσα τα γερμανικά συμφέροντα. Κάνω ό,τι μπορώ. Τουλάχιστον η μία πλευρά με εμπιστεύεται», σημειώνει και αναφέρεται στην ανάγκη να επιτευχθεί ειρηνευτική λύση το συντομότερο δυνατό. «Νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ένα λάθος και το έλεγα πάντα», υπογραμμίζει.

Ο πρώην καγκελάριος ταξίδεψε ήδη τον Μάρτιο στη Μόσχα προκειμένου να μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τις συνομιλίες του, δηλώνει ότι «ο Πούτιν ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντήθηκε στη Μόσχα τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο όσο και με τον σύμβουλό του Βλαντίμιρ Μεντίνσκι και τον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η πρωτοβουλία του ταξιδιού προήλθε από την ουκρανική πλευρά, εξηγεί ο κ. Σρέντερ και η επαφή έγινε μέσω της ελβετικής εκδοτικής εταιρίας Ringier, με την οποία συνεργαζόταν ο πρώην καγκελάριος. Ο Ουκρανός βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ τον ενημέρωσε για τις θέσεις του Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ μετά το ταξίδι στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση των δύο ανδρών. Κατόπιν η επαφή διακόπηκε. «Είμαι όμως έτοιμος να μιλήσω και πάλι και με τις δύο πλευρές», δηλώνει ο κ. Σρέντερ.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μπορεί, όπως δηλώνει, να φανταστεί ότι θα παραιτείτο, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος διέκοπτε την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία και στην ΕΕ. «Δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά αν συμβεί, θα παραιτηθώ», δήλωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από ποια θέση. Ο κ. Σρέντερ δεν απαντά πάντως στην ερώτηση αν προτίθεται να δεχθεί το πόστο στην Gazprom για το οποίο τον έχει προτείνει το Κρεμλίνο.

Η εφημερίδα έχει ως τίτλο της συνέντευξης «Ο πρώην καγκελάριος που έγινε ο άνθρωπος του Πούτιν στη Γερμανία» και σημειώνει ότι «ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος πληρώνεται ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο από ρωσικές ενεργειακές εταιρίες, έχει εξελιχθεί σε παρία, αλλά συμβολίζει επίσης την πολιτική της Γερμανίας για τη Ρωσία».