Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών: Δεύτε πάντα τα έθνη, γνώτε του φρικτού Μυστηρίου την Δύναμιν

434

Οικουμενικὸ προσκλητήριο! Καθολικὸ προσκλητήριο! Μαζικὸ προσκλητήριο! Αδελφικὸ προσκλητήριο, απευθύνει απόψε σε όλη την ανθρωπότητα η Αγία μας Εκκλησία!

«Δεύτε πάντα τα έθνη»! Ελάτε όλοι οι λαοί της γης! Συγκεντρωμένοι. Ενωμένοι. Ομόφωνοι και ομόψυχοι, με ένα στόμα και με μία καρδιά, να ανυμνήσουμε του Χριστού την Ανάσταση. Να εορτάσουμε του θανάτου τον θάνατο και του ‚Αδη την κατάργηση.

Ελάτε όλοι οι αδελφοί, με μία καρδιά, να ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη»! Ελάτε επίσης, με μία καρδιά, να απαντήσουμε όλοι μαζί τo «Αληθώς Ανέστη»! Πόσο τραγικά επίκαιρο σήμερα το «Δεύτε πάντα τα έθνη»! Σήμερα πού χύνεται και πάλι αίμα αδελφικό, χωρίς καμία λογική, χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς κανένα ελαφρυντικό ενώπιον του Αναστάντος Κυρίου. Σήμερα που αδελφός σκοτώνει αδελφό, και, ακόμη τραγικότερα, που χριστιανός σκοτώνει χριστιανό, και, ακόμη εφιαλτικότερα, που ορθόδοξος σκοτώνει ορθόδοξο.

Ο Αναστημένος Χριστός απευθύνει, παρά ταύτα, έκκληση και πρόσκληση στον εκούσια παραδομένο στον θάνατο άνθρωπο. Απευθύνει ο Χριστός πρόσκληση σε όλους μας.

Ελάτε να ερευνήσουμε τη δύναμη του Μυστηρίου!

Ελάτε να γνωρίσουμε το μυστήριο του σταυρικού θανάτου του Χριστού μας.

Ελάτε να γνωρίσουμε πώς ένας Παντοδύναμος Θεός, ο Αθάνατος Θεός, έγινε τόσο όμοιος προς εμάς τους θνητούς ανθρώπους, ώστε έφτασε «μετά των κακούργων ως κακούργος» να θανατωθεί πάνω στον Σταυρό, πάνω στο ξύλο της ατιμώσεως.

«Πώς θανάτου εγεύσατο η των απάντων ζωή;» Πώς «η ζωὴ εν τάφω» κατετέθη; Πώς ενταφιάσθηκε νεκρός, Αυτὸς που έδωσε σε όλους και σε όλα την «ζωήν και πνοήν και τα πάντα»;

Του Μυστηρίου αυτού το μέγεθος και τη δύναμη αποκαλύπτει το γεγονός της Ανάστασης.

Ελάτε να θαυμάσουμε όχι μόνο πώς ανέστη ο Κύριος εκ νεκρών, όχι μόνο πώς αναστήθηκαν μαζί Του οι νεκροί, αλλά και πώς ζωογονούνται και οι δήθεν ζωντανοί.

Με την Ανάσταση του Χριστού οι άπιστοι γίνονται πιστοί, οι ασεβείς και οι αμαρτωλοί μετανοούν και γίνονται άγιοι, οι απελπισμένοι γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία, οι θλιμμένοι πάλι χαμογελούν, οι συντετριμμένοι και αδύναμοι λαμβάνουν κουράγιο και θάρρος.

Ελάτε να δούμε πώς η Ανάσταση του Χριστού ανακαινίζει τον κόσμο, όταν όμως ο κόσμος θέλει να ζήσει με επίκεντρο την Ανάσταση του Χριστού και όχι με επίκεντρο τον θάνατο.

Ελάτε, λοιπόν, ευλογημένοι μου αδελφοί, να καλέσουμε όλα τα έθνη, όλους τους λαούς, όλη την οικουμένη, τους πάντες, να ζήσουν την Ανάσταση! Να ζήσουμε Ανάσταση!

Μόνο με την Ανάσταση μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να εγκαταλείψουμε τα μίση και να συμφιλιωθούμε. Μόνο με την Ανάσταση μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να πετάξουμε τα όπλα, για να αγκαλιαστούμε και πάλι!

Ελάτε να προσκαλέσουμε τους ομόδοξους στα βόρεια αδελφούς μας, ελάτε να προσκαλέσουμε τους όπου γης αδελφούς μας, να ζήσουν Ανάσταση! Να τερματίσουν τον πόλεμο και τη βία και να φυτεύσουν στις καρδιές τους και στις κοινωνίες τους την ειρήνη, τη συγχώρεση και την αγάπη!

Αυτή είναι η δύναμη του Μυστηρίου! Η Ανάσταση είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να τερματίσει την οδύνη του πολέμου και του θανάτου και να επαναφέρει τη γαλήνη της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ λαών και πολιτισμών.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να στηρίξει τον σύγχρονο κόσμο στην αδυναμία του και να πλημμυρίσει με φως τη σκοτεινή παγκόσμια πραγματικότητα, στην οποία βρισκόμαστε.

Το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ είναι η δική μας πρόταση στη βλασφημία του πολέμου και της κάθε λογής βίας.

Το ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ είναι το ζητούμενο και το ποθούμενο, που προσευχόμαστε να ακούσουμε από τον σύγχρονο ταραγμένο κόσμο, εντός του οποίου ζούμε.