Σοϊλού: Η Αγία Σοφία ήταν μόνο η αρχή -Δικό μας το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

477

Παρά την κατακραυγή για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις.

Ο Τούρκος αξιωματούχος απείλησε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μόνο η αρχή. «Επειδή είπαν δεν μπορείτε να το κάνετε, ανοίξαμε ξανά τα κλειστά Βαρώσια στην Κύπρο, με τη θέληση του προέδρου μας. Ξέρετε τι κάναμε όταν ήταν απασχολημένοι με την πανδημία; Μετατρέψαμε σε τέμενος την Αγία Σοφία, κάτι το οποίο κρατούσαν πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια σαν Δαμόκλειο Σπάθη, απειλώντας μας με διασάλευση της ειρήνης και ορκίζονταν να μη μας αφήσουν να τη μετατρέψουμε. Το λέω αυτό για να καταλάβουν και να είναι έτοιμοι για όσα έχουμε να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ.

Ο Σοϊλού αναφέρθηκε και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι ανήκει στην Τουρκία. «Ας ασχοληθούν οι ΗΠΑ μαζί μας, όπως και η Ευρώπη. Κάναμε ένα τέτοιο βήμα χωρίς να φοβηθούμε κανέναν στον κόσμο που δείξαμε την ισχύ μας και είπαμε αν υπάρχει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε είμαστε οι ιδιοκτήτες του», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις εικόνες καταστροφής της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Η σιδερένια πύλη με ύψος 7 μέτρα, που αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία, απεικονίζεται σε αναρτήσεις στα social media να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εικόνες αποτροπιασμού και λύπης». «Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη», σημειώνεται.

Το ΥΠΕΞ κάλεσε τις αρμόδιες αρχές «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».