Συναγερμός για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, σε Ευρώπη και ΗΠΑ

463

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναφορικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Περιπτώσεις έχουν καταγραφεί τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Δανία. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ανακοίνωσή του επεσήμανε πως «παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά».

Δεν υπήρξε καμία συσχέτιση με ταξίδια, ενώ έγινε γνωστό πως η νόσος «χτυπά» κυρίως παιδιά 2-5 ετών. «Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως εμετοί, που προηγήθηκαν του ίκτερου» ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ.

Από τα 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα έξι χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Η αιτία της αύξησης των περιστατικών παραμένει άγνωστη και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα στη χώρα μας.

Πότε σήμανε ο συναγερμός

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε στις 5 Απριλίου για αύξηση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει την αιτία. 

Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στη Σκωτία, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν κρούσματα σε  Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Πλην του κορωνοϊού, δεν βρέθηκε καμία σύνδεση με το εμβόλιο κατά της Covid αλλά ούτε και κάποιο άλλο, κοινό, σημείο μεταξύ των ασθενών. 

«Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα» ενημέρωσε το Κέντρο. «Οι τοξικολογικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η λοιμώδης αιτιολογία θεωρείται πιο πιθανή δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας και των κλινικών χαρακτηριστικών των περιπτώσεων» ανέφερε, ακόμα.