Reuters: O πετρελαϊκός γίγαντας της Κίνας, CNOOC, αποχωρεί από τη Δύση υπό τον φόβο κυρώσεων

360

Η κορυφαία υπεράκτια εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, CNOOC Ltd. ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τις δραστηριότητές της στη Βρετανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των ανησυχιών στο Πεκίνο ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτής μπορεί να μπουν στο στόχαστρο κυρώσεων, όπως ανέφεραν πηγές του κλάδου.

Οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και Δύσης έχουν πληγεί εδώ και καιρό λόγω εμπορικού ανταγωνισμού και θεμάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα ενώ εντάθηκαν περαιτέρω μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού το Πεκίνο στηρίζει τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ μάλιστα δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν βοηθούσε τη Ρωσία να αποφύγει τις δυτικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα και καθιστούν περίπλοκη τη διεκπεραίωση διεθνών πληρωμών.

Το CNOOC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει την πληροφορία.

Οι εταιρείες πραγματοποιούν περιοδικά αναθεωρήσεις των χαρτοφυλακίων τους, αλλά η έξοδος που ετοιμάζεται θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από μια δεκαετία αφότου η κρατική CNOOC εισήλθε στις τρεις χώρες μέσω εξαγοράς 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων της καναδικής Nexen, μια συμφωνία που κατέστησε την εταιρεία σε κορυφαίο παγκόσμιο παραγωγό.

Τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχές σε μεγάλα σχήματα σε Βόρεια Θάλασσα, Κόλπο του Μεξικού, Καναδά, παράγουν περίπου 220.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed), σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Τον περασμένο μήνα, το Reuters ανέφερε ότι η CNOOC είχε προσλάβει την Bank of America για να προετοιμαστεί για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων στη Βόρεια Θάλασσα, τα οποία περιλαμβάνουν μερίδιο σε ένα από τα μεγαλύτερα οικόπεδα.

Η CNOOC ξεκίνησε μια παγκόσμια αναθεώρηση χαρτοφυλακίου ενόψει της προγραμματισμένης δημόσιας εισαγωγής της στο χρηματιστήριο της Σαγκάης αργότερα αυτόν τον μήνα, η οποία στοχεύει κυρίως στην αξιοποίηση εναλλακτικής χρηματοδότησης μετά τη απόσυρση των Η.Π.Α. τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφεραν οι πηγές.

Η απόσυρση ήταν μέρος μιας κίνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που το 2020 είχε βάλει στο στόχαστρο αρκετές κινεζικές εταιρείες που εκτιμούσε πως ανήκουν ή είναι υπό τον έλεγχο του στρατού του Πεκίνου. Η Κίνα είχε καταδικάσει την κίνηση αυτή.

Η CNOOC εκμεταλλεύεται επίσης το ράλι των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ελπίζει να προσελκύσει αγοραστές καθώς οι δυτικές χώρες επιδιώκουν να αναπτύξουν την εγχώρια παραγωγή για να υποκαταστήσουν τη ρωσική ενέργεια.

Καθώς επιδιώκει να εγκαταλείψει τη Δύση, η CNOOC επιδιώκει να αποκτήσει νέα περιουσιακά στοιχεία στη Λατινική Αμερική και την Αφρική και επίσης θέλει να δώσει προτεραιότητα σε επενδύσεις σε Βραζιλία, Γουιάνα κα Ουγκάντα, ανέφεραν οι πηγές.

Με πληροφορίες από Reuters | huffingtonpost