Επιστήμονες ελπίζουν να στείλουν μήνυμα σε εξωγήινους- Με στοιχεία του DNA και τη θέση της Γης

69


«Ακόμα κι αν οι εξωγήινοι είναι κοντοί, σκυθρωποί και με σεξουαλική εμμονή», σκέφτηκε κάποτε ο αείμνηστος κοσμολόγος Carl Sagan, «αν είναι εδώ, θέλω να μάθω γι‘ αυτούς».

Με την ίδια λογική, μια ομάδα διεθνών επιστημόνων υπό την ηγεσία της NASA ανέπτυξε ένα νέο μήνυμα που προτείνει να μεταδοθεί σε όλο τον γαλαξία με την ελπίδα να υπάρξει μια πρώτη επαφή με ευφυείς εξωγήινους.

Το διαστρικό μήνυμα, γνωστό ως Beacon in the Galaxy, περιέχει αρχικά απλές αρχές επικοινωνίας, μερικές βασικές έννοιες στα μαθηματικά και τη φυσική, τα συστατικά του DNA και κλείνει με πληροφορίες για τον άνθρωπο, τη Γη και μια διεύθυνση επιστροφής, σε περίπτωση που τυχόν μακρινοί παραλήπτες θελήσουν να απαντήσουν.

Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Δρ Jonathan Jiang στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια, λέει ότι με τεχνικές αναβαθμίσεις το δυαδικό μήνυμα θα μπορούσε να μεταδοθεί στην καρδιά του Γαλαξία από τη Συστοιχία tvn Τηλεσκοπίων Allen του Ινστιτούτου Seti στην Καλιφόρνια και το 500μ. σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο στην Κίνα.

Σε μια προκαταρκτική εργασία, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, οι επιστήμονες συνιστούν να σταλεί το μήνυμα σε έναν πυκνό δακτύλιο από αστέρια κοντά στο κέντρο του Γαλαξία. Πρόκειται για μια περιοχή που θεωρείται περισσότερο υποσχόμενη για παρουσία εξωγήινης ζωής.

«Η ανθρωπότητα έχει, όπως υποστηρίζουμε, μια συναρπαστική ιστορία να μοιραστεί και την επιθυμία να γνωρίσει τους άλλους. Και τώρα έχει τα μέσα να το κάνει», γράφουν οι επιστήμονες.

Εάν αυτό το μήνυμα φύγει κάποια στιγμή από τη Γη, δεν θα είναι το πρώτο. Το Beacon in the Galaxy βασίζεται στο μήνυμα του Arecibo που στάλθηκε το 1974 από ένα ομώνυμο παρατηρητήριο στο Πουέρτο Ρίκο.

Αυτό στόχευε ένα σμήνος αστεριών περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά, επομένως δεν θα φτάσει σύντομα. Έκτοτε, πλήθος μηνυμάτων έχει σταλεί, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφήμισης για τα Doritos και μιας πρόσκλησης, γραμμένης στα Klingon, από μια Όπερα Klingon στη Χάγη.

Τέτοιες προσπάθειες διαστρικής επικοινωνίας δεν είναι απλές, όμως. Οι πιθανότητες ένας ευφυής πολιτισμός να υποκλέψει ένα μήνυμα, μπορεί να είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Ακόμη δε, κι αν υπήρχε επαφή, η δημιουργία μιας γόνιμης συνομιλίας θα μπορούσε να αποδειχτεί απογοητευτική όταν μια απάντηση μπορεί να διαρκέσει δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Οι εξωγήινοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν καν το σήμα: ως δοκιμαστική λειτουργία για το μήνυμα του Arecibo, σχεδιαστής του Frank Drake, το έστειλε σε ορισμένους συναδέλφους του επιστήμονες, μεταξύ αυτών και κάποιοι νομπελίστες. Κανείς τους δεν το κατάλαβε.

Υπάρχουν όμως και άλλες ανησυχίες. Πριν από μια δεκαετία σχεδόν, ο καθηγητής Στίβεν Χόκινγκ προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να απέχουν από την αποστολή μηνυμάτων στο διάστημα σε περίπτωση που προσελκύσουν τη λάθος είδους προσοχή.

«Αν μας επισκεφτούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο με αυτό του Κολόμβου όταν έφτασε στην Αμερική, κάτι που δεν ήταν καλό για τους ιθαγενείς», είχε πει σε ένα ντοκιμαντέρ του καναλιού Discovery.

Αλλά ο Δρ Jiang και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ένα εξωγήινο είδος, ικανό να επικοινωνεί, μπορεί κάλλιστα να έχει μάθει την αξία της ειρήνης και της συνεργασίας και η ανθρωπότητα θα μπορούσε να μάθει πολλά.

«Πιστεύουμε ότι η πρόοδος της επιστήμης που μπορεί να επιτευχθεί για την επιδίωξη αυτού του στόχου, εάν επρόκειτο να δημιουργηθεί επικοινωνία, θα υπερέβαινε κατά πολύ τις ανησυχίες», γράφουν οι επιστήμονες.