Η Φον ντερ Λάιεν πιέζει για ταχεία αποστολή όπλων στην Ουκρανία

236

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε έκκληση στις χώρες της ΕΕ να παραδώσουν γρήγορα ,όπλα στην Ουκρανία. «Ολα τα κράτη μέλη, όσοι μπορούν, θα πρέπει να το κάνουν γρήγορα, γιατί μόνο έτσι μπορεί η Ουκρανία να επιβιώσει στον δύσκολο αμυντικό της αγώνα ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην εφημερίδα «Bild».

Όπως ειπε μαλιστα, «δεν κάνω διάκριση μεταξύ βαρέων και ελαφρών όπλων. Πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να αμυνθεί και να μπορεί να  τα χειριστεί».

Η ΕΕ ετοιμάζει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μηχανισμούς που θα προκαλέσουν προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου του Κρεμλίνου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προετοίμασε τους πολίτες της Ευρώπης για μια μακρά στρατιωτική σύγκρουση: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Και ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια στη χειρότερη περίπτωση».

Σχετικά με τα βασικά σημεία του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, το οποίο ετοιμάζεται, η προεδρος της Κομισιόν τόνισε: «Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τον τραπεζικό τομέα, ειδικά τη Sberbank, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. Και φυσικά έχει να κάνει με ενεργειακά θέματα».

Η Φον ντερ Λάιεν  υπερασπίστηκε τη γερμανική κυβέρνηση έναντι των ισχυρισμών ότι βάζει φρένο ςτις κυρώσεις. «Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια και ενέκρινε και τα πέντε πακέτα κυρώσεων που προτείναμε εντός 48 ωρών. Η ΕΕ δεν ενήργησε ποτέ τόσο ενωμένη, αποφασιστική και ενεργητική όσο τώρα. Η Γερμανία έπαιξε το ρόλο της σε αυτό», υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν.