DW: Αλεξανδρούπολη, το «λιμάνι του ΝΑΤΟ»

309

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πιο σημαντικό μέρος στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από πολιτικής και στρατιωτικής άποψης, από την Αλεξανδρούπολη», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, «το λιμάνι της Θράκης έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες της του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία». Έτσι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην Ελλάδα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χαρακτηριστεί ως «το λιμάνι του ΝΑΤΟ». Επιπλέον, «ένας πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκεται εκεί υπό κατασκευή, με στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία».

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «τουλάχιστον εξίσου σημαντική είναι η σημασία της περιοχής και για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ». Αυτή η εξέλιξη ξεκίνησε μάλιστα αρκετά πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – με τον Ρώσο πρέσβη να διαμαρτύρεται ήδη τον Ιανουάριο για την αποστολή μεγάλου αριθμού όπλων στην Ουκρανία, συμπληρώνει ο συντάκτης. «Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Αμερική, η Ελλάδα θέλει φυσικά να οχυρωθεί απέναντι στην πολιτική της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Αθήνα θεωρεί απρόβλεπτη, αναθεωρητική και απειλητική. Ακριβώς επειδή η νεο-οθωμανική ρητορική του Ερντογάν επισκιάζεται επί του παρόντος από τον ρωσικό ιμπεριαλισμό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θεωρεί λιγότερο απειλητική την Τουρκία», σχολιάζει ο ανταποκριτής της FAZ στην Ελλάδα, Mίχαελ Μάρτενς.

Ένα ουκρανικό τραγούδι για τα τουρκικά Bayraktar

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενδέχεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη βύθιση του ρωσικού Moskwa, αναφέρει δημοσίευμα στην Frankfurter Rundschau: «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον ρωσικό στρατό στον πόλεμο της Ουκρανίας. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανεβάζει διαρκώς βίντεο, στα οποία χρησιμοποιούνται τουρκικά drone για να καταστρέψουν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα. Το συγκεκριμένο μαχητικό drone έχει μετατραπεί σε σύμβολο για τους Ουκρανούς». Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, έχει γραφτεί μέχρι και ένα ουκρανικό λαϊκό τραγούδι για τα τουρκικά Bayraktar.

Η Δύση και πάλι «στη μόδα»

H taz φιλοξενεί στη σελίδα της σχόλιο του Έρνστ Χίλεμπραντ, διευθυντή του τμήματος διεθνούς πολιτικής στο ίδρυμα Friedrich Ebert, ο οποίος κάνει λόγο για «Επιστροφή της Δύσης ως πολιτικού πρότζεκτ» εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία: «Στρατιώτες και εθελοντές στην Ουκρανία δείχνουν ότι το δυτικό μοντέλο παραμένει τόσο ελκυστικό, ώστε οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους γι’ αυτό. Και η Δύση, με τη σειρά της, μπορεί να δείξει ότι είναι ικανή για αποφασιστική και κοινή δράση – με απλά λόγια ότι εξακολουθεί να υπάρχει. Η επιστροφή της Δύσης συνοδεύεται από ένα ευχάριστο συναίσθημα ηθικής ανωτερότητας».

Ο Χίλεμπραντ σχολιάζει πως «είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς πώς τα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία o προσδιορισμός ‚εθνικιστής‘ είναι συνήθως η απόλυτη προσβολή, ενθουσιάζονται με τη γέννηση ενός (ιστορικά όχι  απολύτως μη προβληματικού) ουκρανικού εθνικού αισθήματος». Κλείνοντας, επισημαίνει ωστόσο ότι «η Δύση ενδέχεται να μπορέσει να συγκρατήσει με επιτυχία τον γεωπολιτικά βίαιο παράγοντα Ρωσία, όμως οι αντιφάσεις στο εσωτερικό της, τα προβλήματα και τα παράδοξα θα παραμείνουν».

Χρύσα Βαχτσεβάνου