Η Γερμανία κατάσχεσε το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ του κόσμου

486

Η Γερμανία κατάσχεσε το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ στον κόσμο μετά από «εκτεταμένες έρευνες» οι οποίες έδειξαν ως ιδιοκτήτρια την αδερφή του Ρώσου ολιγάρχη Αλισέρ Ουσμάνοφ.

Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάσχεσε το Dilbar, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από εβδομάδες επίπονης οικονομικής έρευνας που αποκάλυψε την πραγματική ιδιοκτησία του γιοτ παρά τον περίπλοκο ιστό μιας «υπεράκτιας απόκρυψης» του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν διαπιστώσει ότι το γιοτ ανήκε τελικά στην αδερφή του Ουσμάνοφ, Γκουλμπαχόρ Ισμαϊλοβα. Ο Ουσμάνοφ, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών που κατέχει την έπαυλη Beechwood House στο Highgate του Λονδίνου αξίας 48 εκατομμυρίων λιρών και το κτήμα Sutton Place του 16ου αιώνα στο Surrey, βρίσκεται στη λίστα των Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είχε σημαντικά συμφέροντα στους αγγλικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Άρσεναλ και της Έβερτον, είχε ήδη υποβληθεί σε κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Η Ισμαϊλοβα και μια άλλη από τις αδερφές του Ουσμάνοφ, η Σαοντάτ Ναρζίεβα, έχουν επίσης υποβληθεί σε κυρώσεις από Βρετανία και ΕΕ.

Η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι ο Ουσμάνοφ «μεταβίβασε έμμεσα περιουσιακά στοιχεία στην Ισμαΐλοβα, ενώ μεταξύ άλλων έβαλε την αδερφή του ως τον μοναδικό δικαιούχο του γιοτ Dilbar».

Η ΕΕ είπε ότι «μεταβίβασε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην αδελφή του Σοαντάτ Ναρζίεβα, συμπεριλαμβανομένης μιας ενιαίας πληρωμής ή καταβολής δώρου 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Διατηρούσε επίσης 27 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τον αδερφό της».

Με 15.917 τόνους, το Dilbar είναι το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο γιοτ στον κόσμο σε ολική χωρητικότητα και συνήθως πλήρωμα 96 ατόμων, με χώρο για 24 επιβάτες σε 12 σουίτες.

Σχεδιασμένο από τον Βρετανό ειδικό στα superyacht Andrew Winch, διαθέτει μια εσωτερική πισίνα μήκους 25 μέτρων, η μεγαλύτερη στον κόσμο σε ιδιωτικό σκάφος, σάουνα και αίθουσα μασάζ, κινηματογράφο και δύο ελικοδρόμια.

Το σκάφος μήκους 156 μέτρων, το οποίο υποβάλλεται σε εκτεταμένες επισκευές στο Αμβούργο της Γερμανίας, επιθεωρήθηκε τον περασμένο μήνα από την αστυνομία. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές διέψευσαν τότε τις πληροφορίες περί κατάσχεσης.

Σήμερα, όμως η γερμανική αστυνομική δύναμη της Bundeskriminalamt με ανάρτησή της στο Twitter ανακοίνωσε πως διαπίστωσε ότι το γιοτ «υπόκειται στον νόμο περί κυρώσεων και μπορούσε να κατασχεθεί νόμιμα στο Αμβούργο».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι το γιοτ δεν μπορούσε να «πωληθεί, να ενοικιαστεί ή να μπει ως ενέχυρο».

Το Dilbar αγοράστηκε το 2016 έναντι 600 εκατ. δολαρίων από τη γερμανική ναυπηγική εταιρεία Lürssen, η οποία το κατασκεύασε ειδικά για τον νέο ιδιοκτήτη σε 52 μήνες.

Η εταιρεία το περιγράφει ως «ένα από τα πιο σύνθετα και απαιτητικά γιοτ που κατασκευάστηκαν ποτέ, τόσο από άποψη διαστάσεων όσο και τεχνολογίας».

Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της Lürssen, Peter Lürssen, δήλωσε πως «Το Dilbar διαθέτει τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας από οποιοδήποτε superyacht στον κόσμο. Αλλά τα πράγματα που διαβάζετε για το ότι έχει ένα αντιαεροπορικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας είναι ανοησίες».