Ελλάδα / Άρση μέτρων: Όσα αλλάζουν από 1η Μαΐου και 1η Ιουνίου

598

Τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης σχεδόν όλων των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Κομβικές ημερομηνίες, με βάση τις ανακοινώσεις, είναι σε πρώτη βάση η 1η Μαΐου και στη συνέχεια η 1η Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη άρση των μέτρων αναμένεται να επαναξιολογηθεί την 1η Σεπτεμβρίου ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού.
  • Από την 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.
  • Από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.
  • Από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους.
  • Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός.
  • Από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών.

Τι θα γίνει με τους εορτασμούς του Πάσχα

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι φέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας.