Πρώην σύμβουλος της Μέρκελ: «Τρίτος Παγκόσμιος» αν δοθούν τανκς στην Ουκρανία

456

«Ενδεχόμενη παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, θα οδηγούσε δυνητικά σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο», υποστηρίζει ο Γερμανός ταξίαρχος εν αποστρατεία και σύμβουλος της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Εριχ Βαντ, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην παράδοση αρμάτων μάχης στο Κίεβο, που προτείνει η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ.

«Κάνουμε αρκετή πολεμική ρητορική αυτή τη στιγμή – με καλή και ηθική πρόθεση», είπε ο Βαντ, αλλά πρόσθεσε: «Όμως, όπως είναι γνωστό, ο δρόμος προς την κόλαση είναι πάντα στρωμένος με καλές προθέσεις. Πρέπει να σκεφτούμε το τέλος του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εάν δεν θέλουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βγούμε από αυτή τη λογική της στρατιωτικής κλιμάκωσης και να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο πρώην σύμβουλος της Μέρκελ.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο n-tv, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και στρατιωτικός αναλυτής σήμερα, Εριχ Βάντ, υποστήριξε πώς «δεν μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει απάνθρωπο τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να τον χαρακτηρίσει παθολογικά αυταρχικό, με τον οποίο ουδείς μπορεί  πλέον να συνομιλήσει». 

Ο απόστρατος ταξίαρχος υποστήριξε ότι «όσο τρομερός κι αν είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, είναι μέρος μιας αλυσίδας συγκρίσιμων, πρόσφατων πολέμων: Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν. Δυστυχώς, οι πάρα πολλοί άμαχοι νεκροί και οι σφαγές που έγιναν τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν αποτελούν εξαίρεση. Στον πόλεμο, σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι. Αυτός είναι ο πόλεμος. Δυστυχώς, αυτό είναι εγγενές στο σύστημα», είπε ο Βαντ.

Ο Γερμανός ταξίαρχος θυμήθηκε τον πόλεμο στο Ιράκ του 2003. «Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της κατοχής, που ακολούθησε. Σε σύγκριση με αυτό, ο Πούτιν δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Μέχρι στιγμής, οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες στην Ουκρανία ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν», ισχυρίστηκε ο πρώην σύμβουλος της Μέρκελ .

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του Πούτιν ότι θεωρεί την Ουκρανία και την Κριμαία ως μέρος της γεωπολιτικής σφαίρας επιρροής της Ρωσίας, ο Γερμανός ταξίαρχος, αναφέρθηκε στο αμερικανικό «Δόγμα Μονρόε»: «Λέγεται τότε ότι πρόκειται για μια ξεπερασμένη άποψη του 19ου αιώνα. Αλλά για τους Αμερικανούς, το Δόγμα Μονρόε εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, δηλώνοντας ότι καμία επέμβαση ξένων δυνάμεων δεν θα γίνει ανεκτή στην αμερικανική ήπειρο. Και η Καραϊβική είναι σίγουρα επίσης στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, και όχι μόνο μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας». 

Ο Εριχ Βαντ εκτιμά ότι ο Πούτιν εγκατέλειψε την ιδέα της αλλαγής καθεστώτος που ήθελε αρχικά στην Ουκρανία μετά την εκτεταμένη απόσυρση των στρατευμάτων του από την περιοχή του Κιέβου. «Γι‘ αυτό οι πιθανότητες για διαπραγματεύσεις δεν είναι πραγματικά κακές», τονίζει. «Και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να σώσουν τα προσχήματα: Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει πώς έχουν υπερασπιστεί αποτελεσματικά την πρωτεύουσά τους Κίεβο και, επιπλέον, διεξάγουν μια επιτυχημένη αμυντική μάχη ενάντια σε έναν ανώτερο αντίπαλο.

Οι Ρώσοι, με τη σειρά τους, έχουν κάνει κάποια εδαφικά κέρδη στα ανατολικά και στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αυτές δεν είναι οι χειρότερες συνθήκες για την επίτευξη ανακωχής και έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», εκτιμά ο πρώην σύμβουλος της Μέρκελ.