Εκλογές στη Γαλλία: Η Λεπέν «καταδιώκει» τον Μακρόν στη μάχη για την προεδρία

360

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έσπευσαν σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν αποτελεί απροσδόκητη απειλή για τις ελπίδες επανεκλογής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να αποτελούν κρίσιμο ζήτημα στη σκληρή προεδρική κούρσα, η προσέλευση μέχρι το μεσημέρι υπολογίστηκε σε 25,5%, από 28,5% την ίδια περίοδο το 2017. Οι κάλπες κλείνουν στις 8 μ.μ. (9 μμ ώρα Ελλάδας), όταν θα δημοσιευτούν τα πρώτα, και συνήθως αξιόπιστα, exit polls.

Οι δημοσκοπίσεις ωστόσο έχουν δείξει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι δεύτερος γύρος με Μακρόν-Λε Πεν στις 24 Απριλίου.

Μέχρι πριν από μόλις λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια εύκολη νίκη για τον φιλοευρωπαίο και κεντρώο Μακρόν, ο οποίος ενισχύθηκε από την ενεργό διπλωματία του για την Ουκρανία, την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και την αδυναμία μιας κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.

Όμως, η καθυστερημένη είσοδος του Μακρόν στην προεκλογική εκστρατεία, με μόνο μία προεκλογική συγκέντρωση που ακόμη και οι υποστηρικτές του θεώρησαν ανυπόφορη, και η εστίασή του σε ένα αντιδημοφιλές σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, έχουν μειώσει την αποδοχή του.

Αντίθετα, η αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικίστρια Λεπέν, ενισχύθηκε από την επίμονη εστίασή της σε ζητήματα κόστους ζωής και την μειωμένη στήριξη προς τον ακροδεξιό αντίπαλό της, Ερίκ Ζεμούρ.

«Είμαστε γνωστοί εδώ και πολύ καιρό για τις απόψεις μας σχετικά με τη μετανάστευση, αλλά αυτό που προτείνουμε τώρα είναι τα κοινωνικά προβλήματα σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Steeve Briois, δήμαρχος του κόμματος της Λεπέν στην Henin- Beaumont.

Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ένα πιεστικό ζήτημα για πολλούς ψηφοφόρους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Μακρόν να προηγείται στον πρώτο γύρο και να συνεχίζει για τον δεύτερο. Όμως έδειξαν επίσης ότι η Λεπέν μειώνει τη διαφορά με κάποιους να την τοποθετούν στο περιθώριο λάθους.

Ο 44χρονος Μακρόν, πέρασε τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας προσπαθώντας να υπογραμμίσει ότι το πρόγραμμα της Λεπέν δεν έχει αλλάξει παρά τις προσπάθειες να αμβλύνει τόσο τη δική της όσο και την εικόνα του κόμματός της.

Λίγο έξω από το Παρίσι, ο 58χρονος αεροναυπηγός Ζακ Ποτζιό είπε στο Reuters ότι ενώ υποστήριξε τον Μακρόν πριν από πέντε χρόνια, τώρα ψήφισε υπέρ του σκληροπυρηνικού αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν, επειδή ήταν απογοητευμένος με τα «πολύ δεξιά σήματα» του Μακρόν.

Ο Μελανσόν είναι τρίτος στις δημοσκοπήσεις και η εκστρατεία του προέτρεψε τους αριστερούς ψηφοφόρους όλων των πλευρών να τον βοηθήσουν για να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Ο Μακρόν εξελέγη το 2017 σε μια κεντρώα πλατφόρμα αλλά οι οικονομικές του πολιτικές σύντομα στράφηκαν προς τα δεξιά.

Αν στον δεύτερο γύρο περάσουν οι Μακρόν και Λεπέν, ο Γάλλος Πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα: πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι είπαν στους δημοσκόπους ότι, σε αντίθεση με το 2017, δεν θα ψήφιζαν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο καθαρά για να κρατήσουν τη Λεπέν εκτός εξουσίας. Αρκετοί είναι αυτοί που είπαν ότι θα επέλεγαν τη Λεπέν σε δεύτερο γύρο απέναντι στον Μακρόν επειδή «πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι άλλο».