Ουκρανία: Ο Γερμανός πρόεδρος ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο οι Πούτιν-Λαβρόφ για εγκλήματα πολέμου

418

Η Γερμανία ζητεί τη δίκη των Πούτιν-Λαβρόφ για εγκλήματα πολέμου, διά στόματος του προέδρου της, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ζητεί τη σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel», όπως μεταδίδει το Reuters.

«Όποιος έχει ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις», δήλωσε ο Στάινμαϊερ. «Αυτό περιλαμβάνει και τους στρατιώτες. Αυτό περιλαμβάνει τους στρατιωτικούς διοικητές. Και φυσικά και εκείνους που έχουν την πολιτική ευθύνη», είπε.

«Έχω δει αλλαγή στη ρωσική πολιτική, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν υπέθεσα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έβαζε σε κίνδυνο τη χώρα του καταστρέφοντάς την από πολιτικής και οικονομικής πλευράς για χάρη μιας αυτοκρατορικής τρέλας» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «απέτυχε» ο ίδιος να αποτρέψει την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη.

«Παλιά, πίστευα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να φοβάται την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά τώρα ξέρω ότι η Ρωσία φοβάται τη διάδοση της δημοκρατίας, τη λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούκα ήταν μια «τερατώδης πλαστογραφία» που αποσκοπούσε στην απαξίωση του ρωσικού στρατού και στη δικαιολόγηση νέων δυτικών κυρώσεων.