Η Φινλανδία αγνοεί τις ρωσικές απειλές: Θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό

474

Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Σάουλι Νινίστε.

Πιθανό αίτημα του Ελσίνκι θα στηρίξει σθεναρά και το Βερολίνο, ανακοίνωσε από την πλευρά του, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Θεωρώ βέβαιο ότι στο φινλανδικό κοινοβούλιο υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας αίτησης ένταξης», δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung ο κ. Νινίστε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει πολύ γρήγορα. 

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο. Η Γερμανία «δεν έχει να δώσει καμία συμβουλή. Όποια απόφαση και αν λάβει η Φινλανδία, μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική υποστήριξη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Υπενθυμίζεται πως μία μόλις ημέρα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε απειλήσει τόσο την Φινλανδία όσο και τη Σουηδία αναφορικά με πιθανή, μελλοντική ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε στις 25 Φεβρουαρίου ότι «οι δύο χώρες έχουν επιλέξει να είναι ουδέτερες και γι‘ αυτό δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προειδοποιώντας πως η ένταξή τους στην αμυντική συμμαχία «θα πυροδοτήσει σοβαρή απάντηση από τη Μόσχα».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι «η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τις βάρβαρες δολοφονίες». Μόνο η Ρωσία μπορεί να τις σταματήσει, πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε: «Σταματήστε αυτή την τρέλα!».

Τάχθηκε υπέρ μιας νομικής διαδικασίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα, θα πρέπει να απολογηθούν», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος στο περιοδικό Der Spiegel και τόνισε ότι εκτός από τους στρατιώτες και τους διοικητές τους, αυτό περιλαμβάνει και εκείνους οι οποίοι είχαν την πολιτική ευθύνη.