2 δισ. στα ομοσπονδιακά κρατίδια για τη φροντίδα των Ουκρανών προσφύγων

454

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η γερμανική κυβέρνηση στα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας για την κάλυψη του οικονομικού κόστους της φροντίδας, αλλά και της ενσωμάτωσης των Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία, δήλωσε χθες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Η συμφωνία είναι μία καλή βάση για τη χώρα μας, προκειμένου να έχουμε μία κοινή στάση μακροπρόθεσμα» ανέφερε μετά από τη συνάντηση που είχε με τους πρωθυπουργούς των 16 ομοσπονδιακών κρατών της Γερμανίας.

Η Γερμανία έχει επίσημα καταγράψει περίπου 316.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας. Το Βερολίνο εκτιμά ότι πάνω από 60.000 πρόσφυγες παραμένουν κατά την περίοδο αυτή, στη γερμανική πρωτεύουσα. Το Βερολίνο και το γειτονικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου έχουν ζητήσει την ομοσπονδιακή υποστήριξη για τη στέγαση, τη φροντίδα, αλλά και των ενσωμάτωση των Ουκρανών προσφύγων.

Η χθεσινή ανακοίνωση, έγινε γνωστή καθώς οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για την επιβολή ενός πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, ενώ προβλέπεται και το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών σε ρωσικά πλοία.

Ο Σολτς δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι «ένα μεγάλο βήμα περαιτέρω αποφασιστικότητας», προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις έδειξαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταστρέφει το μέλλον της δικής του χώρας με την εισβολή στην Ουκρανία.