Σλοβακία για φυσικό αέριο: Αν υπάρχει όρος να πληρώσουμε σε ρούβλια, θα πληρώσουμε

422

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να αποκοπεί από τις ροές του φυσικού αερίου και αν πρέπει να πληρώσει σε ρούβλια, θα το πράξει. 

Η Σλοβακία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 85% της ζήτησης για φυσικό αέριο. «Η ροή του φυσικού αερίου δεν πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίτσαρντ Σούλικ. «Αν υπάρχει ένας όρος να πληρώσουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώσουμε σε ρούβλια», συμπλήρωσε. 

Ο Σούλικ πρόσθεσε πως η Σλοβακία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΕΕ, για μια κοινή προσέγγιση. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμβάσεις σε ευρώ ή δολάρια, δεν θα ικανοποιήσουν το αίτημα της Μόσχας να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. 

Αυτή την εβδομάδα η Σλοβακία ανακοίνωσε πως ο κρατικός πάροχος φυσικού αερίου (SPP) πλήρωσε σε ευρώ για τον Μάρτιο, όπως προβλέπει το συμβόλαιό του. Η χώρα έχει ακόμη έξι εβδομάδες για να βρει μια λύση πριν από την επόμενη πληρωμή για το φυσικό αέριο, στις 20 Μαΐου, δήλωσε ο Σούλικ. Όμως, πρόσθεσε, η Σλοβακία δεν μπορεί να μείνει χωρίς προμήθειες φυσικού αερίου. 

Από την άλλη, οι χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, επεσήμανε σήμερα πως η ΕΕ πρέπει να συζητήσει τον τερματισμό των εισαγωγών του φυσικού αερίου.