Επιστήμονες έφτιαξαν ρομποτική μαγνητική γλίτσα- Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πεπτικό σύστημα

450

Επιστήμονες δημιούργησαν μια μαγνητική γλίτσα, που κινείται, η οποία μπορεί να περικυκλώνει μικρότερα αντικείμενα και να αλλάζει σχήμα, προκειμένου να κινηθεί σε πολύ στενούς χώρους. 

Η γλίτσα, ο έλεγχος της οποίας γίνεται με μαγνήτες, είναι επίσης καλός αγωγός ρεύματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση ηλεκτροδίων, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Όμως, ελπίζουν ότι κάποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο πεπτικό σύστημα, για παράδειγμα στην περίπτωση κατάποσης μικρών αντικειμένων. 


Ο καθηγητής Λι Ζανγκ, του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ- ένας από τους δημιουργούς της μαγνητικής γλίτσας- υπογράμμισε ότι πρόκειται για αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι πρωταπριλιάτικο αστείο, λόγω της στιγμής που έγιναν οι ανακοινώσεις. 

Περιέχει μαγνητικά σωματίδια έτσι ώστε να μπορεί να γίνει χειρισμός της για να μετακινηθεί, να περιστραφεί, να πάρει κυκλικό σχήμα ή του γράμματος C, με τη βοήθεια εξωτερικών μαγνητών. Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Advanced Functional Materials περιγράφεται ως «ρομποτική μαγνητική γλίτσα».  

«Ο τελικός στόχος είναι να χρησιμοποιείται σαν ρομπότ», δήλωσε ο Ζανγκ και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν η γλίτσα στερείται αυτονομίας. «Θεωρούμε ακόμη ότι είναι η βασική έρευνα. Προσπαθούμε να καταλάβουμε τις υλικές ιδιότητές της», ανέφερε 

Κάποιες φορές συμπεριφέρεται ως στερεό και κάποιες ως υγρό. Είναι κατασκευασμένη από ένα μείγμα πολυμερούς- που χρησιμοποιείται ευρέως σε καθαριστικά προϊόντα- και σωματιδίων μαγνήτη νεομυδίου. «Όταν το αγγίζεις πολύ γρήγορα, συμπεριφέρεται σαν στερεό. Όταν το αγγίζεις απαλά και αργά, συμπεριφέρεται σαν υγρό», εξήγησε ο Ζανγκ. 

Αν και η ομάδα δεν έχει άμεσα πλάνα να το χρησιμοποιήσει σε ιατρικό περιβάλλον, οι επιστήμονες οραματίζονται ότι η γλίτσα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στο πεπτικό σύστημα, για παράδειγμα μειώνοντας τη βλάβη αν καταπιεί κάποιος μια μικρή μπαταρία. 

«Για να αποφευχθεί η διαρροή τοξικών ηλεκτρολυτών, ίσως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτού του είδους τη ρομποτική γλίτσα, για να κάνουμε μια ενθυλάκωση, να δημιουργήσουμε κάποιου είδους επένδυση», ανέφερε ο Ζανγκ.  

Όμως, τα μαγνητικά σωματίδια της γλίτσας είναι τοξικά. Οι ερευνητές κάλυψαν τη γλίτσα με μία επίστρωση διοξειδίου του πυριτίου, για να δημιουργήσουν ένα υποθετικά προστατευτικό στρώμα. «Η ασφάλεια θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο θα μένει μέσα στο σώμα», δήλωσε ο Ζανγκ.