Γερμανική βιομηχανία: Το σχέδιο περιορισμού του φυσικού αερίου θα ακρωτηρίαζε την οικονομία

246

Τα συνδικάτα και οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού τομέα της Γερμανίας ανησυχούν ότι εάν η Ρωσία κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου, θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή βάσει του νέου σχεδίου έκτακτης ανάγκης του Βερολίνου.

Σε 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα (6 τετραγωνικά μίλια) το εργοστάσιο της BASF στο Ludwigshafen είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο χημικό συγκρότημα στον κόσμο. Ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα νέο σύστημα προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα σύστημα προειδοποίησης τριών σταδίων που θα έδινε τελικά προτεραιότητα στα νοικοκυριά και στα νοσοκομεία έναντι των βιομηχανικών επιχειρήσεων, εάν έπρεπε να περιοριστεί η χρήση φυσικού αερίου. Το Κρεμλίνο αύξησε το διακύβευμά του στην αντιπαράθεσή του με την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι τα «μη φιλικά» κράτη θα έπρεπε να πληρώσουν για το αέριο τους σε ρούβλια αντί για ευρώ ή δολάρια.

Οι χώρες της G7 απέρριψαν το αίτημα, αλλά η αβεβαιότητα έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να κλείσει τις στρόφιγγες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι πληρωμές σε ρούβλια θα γίνουν σταδιακά.

Η αναστάτωση θα αυξήσει την ανεργία

Επιχειρηματικοί ηγέτες και συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε διακοπή στον εφοδιασμό φυσικού αερίου θα ήταν καταστροφική για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την COVID.

Ένα χειρότερο σενάριο αφορά τη μεγαλύτερη χημική εταιρεία στον κόσμο BASF, της οποίας η κύρια μονάδα παραγωγής χημικών στη δυτική πόλη Λουντβιχσχάφεν θα πρέπει να κλείσει μερικώς ή πλήρως. 

Ο Πρόεδρος του γερμανικού συνδικάτου χημικών εργαζομένων IG BCE Μιχαήλ Βασιλειάδης, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο εποπτικό συμβούλιο της BASF, είπε ότι περίπου 40.000 εργαζόμενοι θα πρέπει να τεθούν σε λίγες ώρες εργασίας ή να απολυθούν.

«Οι συνέπειες δεν θα ήταν μόνο η μείωση των ωρών εργασίας και η απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και η ταχεία κατάρρευση των αλυσίδων βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη — με παγκόσμιες συνέπειες», πρόσθεσε ο Βασιλειάδης.

Ο Christian Kullmann, επικεφαλής του Γερμανικού Συνδέσμου Χημικής Βιομηχανίας (VCI), προειδοποίησε επίσης ότι τα χημικά εργοστάσια είναι τόσο περίπλοκα, που «δεν μπορούν απλώς να τα σβήσουν και να τα ανάψουν ξανά σαν φούρνος μικροκυμάτων».

«Από τη στιγμή που κλείνουν τα χημικά εργοστάσια, παραμένουν σιωπηλά για εβδομάδες και μήνες», τόνισε. Ο Kullmann, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της εταιρείας ειδικών χημικών Evonik, είπε ότι η διαταραχή θα έχει «τεράστιο αποτέλεσμα ντόμινο σε όλες σχεδόν τις βιομηχανίες». 

Ο χημικός τομέας είναι ένα κρίσιμο μέρος της εξαγωγικής οικονομίας της Γερμανίας, καθώς οι περισσότερες βιομηχανίες δεν μπορούν να κάνουν χωρίς χημικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών αυτοκινήτων, των φαρμακευτικών παραγωγών και των κατασκευαστικών εταιρειών. 

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται επίσης τόσο ως πηγή ενέργειας όσο και ως πρώτη ύλη από τους παραγωγούς χημικών. Κανένας άλλος τομέας δεν χρησιμοποιεί περισσότερο από την προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας από τον χημικό τομέα, σε ποσοστό περίπου 15%. 

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία

Παρά τις υποσχέσεις να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο – το μερίδιο ήταν πάνω από 50% πριν από την εισβολή και έκτοτε έχει πέσει σε περίπου 40% – ο Habeck ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία είναι απίθανο να βρει αρκετές εναλλακτικές πηγές μέχρι τα μέσα του 2024.

Ανακοινώνοντας το σύστημα συναγερμού έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη, είπε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας είναι επί του παρόντος γεμάτες σε περίπου 25% χωρητικότητα.

„Το ερώτημα για το πόσο θα διαρκέσει το φυσικό αέριο εξαρτάται βασικά από διάφορους παράγοντες (όπως) την κατανάλωση και τον καιρό“, είπε. „Εάν υπάρχει πολλή θέρμανση, τότε οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα αδειάσουν.“

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, απηύθυνε έκκληση στους ιδιώτες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ενέργειας, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται βοηθάει».

Εάν η Γερμανία μεριμνούσε για το φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά και οι υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως τα νοσοκομεία, θα είχαν προτεραιότητα έναντι της βαριάς βιομηχανίας

Ποιο είναι το σχέδιο προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης της Γερμανίας;

Το πρώτο επίπεδο, το οποίο ενεργοποίησε η κυβέρνηση την Τετάρτη, είναι η Έγκαιρη Προειδοποίηση – όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αναπτυχθεί έκτακτη ανάγκη εφοδιασμού.

Το δεύτερο είναι το Alarm — όταν μια διακοπή της προσφοράς ή μια εξαιρετικά υψηλή ζήτηση διαταράσσει τη συνήθη ισορροπία, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να διορθωθεί χωρίς σημαντική παρέμβαση. Σε αυτό το σημείο, οι ενεργειακές εταιρείες θα επιφορτιστούν με την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών.

Το τρίτο επίπεδο είναι η Έκτακτη ανάγκη — όταν τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά δεν έχουν καταφέρει να θεραπεύσουν τις ελλείψεις. Σε αυτό το στάδιο, η ρυθμιστική αρχή του δικτύου πρέπει να αποφασίσει πώς θα διανεμηθούν οι υπόλοιπες προμήθειες φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν, οι προμήθειες στη βιομηχανία θα περιοριστούν πρώτα, ενώ νοικοκυριά και κρίσιμα ιδρύματα όπως τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λαμβάνουν διαθέσιμο φυσικό αέριο.