Προθεσμία λίγων ωρών από τον Πούτιν στους Δυτικούς για τις πληρωμές του αερίου σε ρούβλια

321

Διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες, υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού πρώτα επεξεργάστηκε το σχέδιο που του πρότειναν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η Gazprom.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, για να μπορέσουν οι δυτικές χώρες να αγοράσουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων.

Ο Πούτιν πρόσθεσε πως η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου από «μη φιλικές χώρες», εάν δεν πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου.

«Οι υπάρχουσες συμβάσεις για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου θα σταματήσουν να ισχύουν σε περίπτωση άρνησης πληρωμής σε ρούβλια» ανέφερε ο Πούτιν. «Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν έτοιμοι να παραμελήσουν τα συμφέροντα των πολιτών τους, μόνο για να ικανοποιήσουν τον υπερατλαντικό άρχοντά τους» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για τη συμπόρευση των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ.

Τους όρους του νέου σχεδίου για το φυσικό αέριο, επιβεβαίωσε και πηγή από τη Gazprom, σύμφωνα με το Russia Today.«Το σχέδιο που προτάθηκε (και τελικά υπεγράφη) απαιτεί το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσική τράπεζα από έναν ξένο αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Η πληρωμή από τον αγοραστή στην Gazprom θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε ρούβλια».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως χθες, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι είπε σήμερα πως, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, έλαβε διαβεβαιώσεις πως  οι υφιστάμενες συμβάσεις φυσικού αερίου παραμένουν σε ισχύ με την Ευρώπη, και  πως θα συνεχίσουν να πληρώνονται σε ευρώ ή δολάρια. 

Αντίδραση από Γαλλία και Γερμανία

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές μετά το τελεσίγραφο

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν και το τελεσίγραφο που έδωσε στους Ευρωπαίους για τη μετατροπή των πληρωμών προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια, εκτόξευσε τις τιμές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η τιμή άγγιξε τα 1.450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.