Θα σας κόψουμε το αέριο, απειλεί η Μόσχα τη Δύση μετά την άρνηση των G7 να πληρώσουν σε ρούβλια

469

Οι χώρες της G7 ξεκαθάρισαν τη Δευτέρα ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, σε αντίθεση με όσα γνωστοποίησε πως θα απαιτήσει το Κρεμλίνο.

Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από διάσκεψη με τους υπουργούς ενέργειας της G7, σύμφωνα με το Reuters.

«Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και κατάφωρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», είπε ο Χάμπεκ. Οι υπουργοί των χωρών της συμμαχίας «επανέλαβαν ότι οι συμφωνίες είναι έγκυρες και οι εταιρείες πρέπει να τις σέβονται… η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και προτρέπουμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Πούτιν», είπε.

«Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά, όπως μπορείτε να δείτε τη μεγάλη ενότητα και αποφασιστικότητα που μας διακρίνει, δεν θα διαιρεθούμε», πρόσθεσε.

Τη G7 αποτελούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς. Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Προειδοποίηση για «διακοπή της παροχής αερίου» από τη Μόσχα

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Ιβάν Αμπράμοφ, σημείωσε ότι η άρνηση «θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου». Οι Δυτικοί «έχουν αρκετές ευκαιρίες να αγοράσουν ρούβλια γι‘ αυτό τον σκοπό, μπορείτε να το κάνετε αμέσως σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο», πρόσθεσε ο Αμπράμοφ.

Ως τις 31 Μαρτίου έχει ζητήσει ο Πούτιν να αλλάξουν σε ρούβλια οι πληρωμές για το αέριο

Εντολή στην κυβέρνηση, την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και την Gazprom να λάβουν μέτρα έως τις 31 Μαρτίου για να αλλάξουν το νόμισμα πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες σε ρούβλια, έχει δώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Russia Today.

Αυτό αναφέρεται στη λίστα οδηγιών του Ρώσου προέδρου μετά τη συνάντηση με μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

«Εφαρμογή σειράς μέτρων για την αλλαγή του νομίσματος πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες χώρες που έχουν θεσπίσει περιοριστικά μέτρα κατά πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ρωσικών νομικών προσώπων στο ρωσικό ρούβλι», αναφέρει χαρακτηριστικά η εντολή, με τα μέτρα αυτά να έχουν οριστικοποιηθεί ως τις 31 ρτου τρέχοντος μήνα.

Υπεύθυνοι ορίστηκαν ο πρωθυπουργός Μιχάηλ Μισσούστιν, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Στις 23 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η πληρωμή για το φυσικό αέριο που προμηθεύει η χώρα «στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες» θα γίνεται σε ρούβλια. Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτή την προοπτική.